Regionsdirektør fyret efter bestikkelsessag

Skrevet af admin

09/03/2016

Dagens topnyheder

Politikerne i Region Sjælland har mistet tilliden til regionens øverste ledelse og har derfor besluttet at fritstille regionens øverste chef, administrerende direktør Jens Andersen.

Det bekræfter næstformand i regionsrådet Peter Jacobsen (DF) over for sn.dk.

Fritstillingen sker efter afsløringen af, at ansatte i regionens it-afdeling hvert år i december sørgede for at tømme afdelingens budget ved at forudbestille varer hos it-firmaet Atea.

Varer, som man i langt de fleste tilfælde ikke med sikkerhed kan sige, om regionen har fået. De er nemlig hverken blevet registreret, bogført eller afstemt som forudfaktureret.

- Det her har været så graverende, at vi har været nødt til at reagere. Det er nærliggende, at den øverst ansvarlige for tingene må tage sin del af ansvaret. Tilliden mellem administration og ledelse er væk, siger Peter Jacobsen til sn.dk.

Det er revisionsfirmaet PwC, der har fået til opgave at undersøge bestikkelsessagen i regionen. I undersøgelsen kan man ifølge sn.dk læse, hvordan en lille gruppe ansatte forudbestilte eller forudfakturerede for 150 millioner kroner i årene 2012, 2013 og 2014.

Det er sket, uden at hverken regionens ledelse eller regionens revisionsfirma BDO har kontrolleret, om tingene var i orden.

Ifølge flere eksperter må man i landets regioner ikke forudfakturere varer. Og slet ikke, hvis politikerne i Region Sjælland ikke har sagt god for det.

- Man må simpelthen ikke afholde udgifter, uden at de er bevilgede. I nogle tilfælde kan det jo ikke undgås, at man er nødt til at forudbestille ting til det kommende år.

- Men man skal have det bevilget, og det skal fremgå af regnskabet for indeværende år eller det næste, siger Per Nikolaj Bukh, professor i offentlig forvaltning på Aalborg Universitet, til sn.dk.

Hvorvidt sagen får konsekvenser for andre i regionens administration, ønsker næstformanden i regionsrådet, Peter Jacobsen, ikke at svare på.

/ritzau/