Regionsrådsformand: Uskøn rivalisering om hjertecenter

Skrevet af admin

24/01/2016

Mest læste i dag

Mudderkastning mellem læger på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital er ikke kønt.

Alligevel står regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), fast på, at hun ikke vil blande sig i kampen om, hvor Danmarks enlige center for hjerteoperationer af børn skal placeres. Det er op til Sundhedsstyrelsen.

- Det er aldrig smukt, hvis det begynder at blive en konkret rivalisering, siger hun til Ritzau.

Danmark har i dag to sygehuse med særlige hjerteafdelinger for børn. Men fremover skal ekspertisen samles ét sted.

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger har det ført til en kamp mellem Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital i Skejby, der begge ønsker at huse det kommende hjertecenter.

Konkurrencen har ifølge avisen blandt andet medført, at læger fra Rigshospitalet per brev har frarådet omkring 20 nordiske kandidater at søge to kirurgstillinger i Skejby.

Beslutningen om en sammenlægning skyldes først og fremmest, at man vil sikre den bedste ekspertise, efter at antallet af operationer er faldet fra 300 til 200 om året.

- Det er først og fremmest en faglig beslutning, som beror på, at der bliver færre og færre af de her operationer, siger Sophie Hæstorp Andersen.

- Men der er mange følelser på spil i den her diskussion, for det handler om børn, og det er meget prestigefuldt.

Hun tilføjer, at hun derudover ikke har yderligere kommentarer til, hvordan Rigshospitalet har ageret i sagen.

Ritzau har forsøgt at få fat i regionrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S) men han har ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Det har søndag heller ikke været muligt at få fat i Rigshospitalet.

Hos Hjerteforeningen vil man heller ikke blande sig i debatten. Direktør Kim Høgh siger, at foreningen har tillid til, at "processen forløber efter reglerne".

Sundhedsstyrelsen har holdt møder med repræsentanter for begge hospitaler for at pege på styrker og svagheder ved at vælge det ene frem for det andet.

Afgørelsen falder i næste måned.

/ritzau/