Regnedrenge langer ud efter Bjarne Corydon

Økonomer og Enhedslisten kritiserer finansminister Bjarne Corydon (S) for at tilbageholde grundlaget for SRSF-regeringens økonomiske politik, nemlig Finansministeriets såkaldte regnemetoder og modeller.

Kritikken kommer, efter Bjarne Corydon ellers netop har forsøgt at imødekomme denne kritik ved at fremlægge en oversigt over disse økonomiske regneprincipper. Det skriver Information.

Men tidligere overvismand og professor i økonomi ved Syddansk Universitet Christen Sørensen kalder det "et træk for at undgå, at regneprincipperne skal undersøges af udefrakommende".

Det er en henvisning til, at blandt andre Enhedslisten har krævet et såkaldt "kritisk serviceeftersyn" af de principper, som afgør, hvad der er råd til.

Selv om Bjarne Corydon slår fast, at Finansministeriet bruger Danmarks Statistiks såkaldte ADAM-model (Annual Danish Aggregate Model, red.), stopper det nemlig ikke der.

Finansministeriet justerer denne regnemodel med egne beregninger, når det for eksempel gælder effekten af et øget arbejdsudbud.

Og netop på det område er ADAM svag, da der kun er et svagt statistisk belæg for, at flere får beskæftigelse, hvis arbejdsudbuddet øges, da det presser lønnen ned ifølge Christen Sørensen.

- Det næste, som skal ske, er, at lønningerne giver lavere priser, og de lavere priser skal så føre til, at vi eksporterer mere og importerer mindre, siger han.

- Det er den såkaldte priselasticitet - eller med andre ord: Hvor meget stiger mængderne, hvis vi sænker priserne, siger Christen Sørensen.

Hans kollega Jesper Jespersen, professor i økonomi ved Roskilde Universitet, mener også, at den nye åbenhed om regnemetoder er utilstrækkelig.

- Vi har brug for at se udskrifter af beregningerne, de såkaldte kørsler, for at læse, hvilke overvejelser - og måske nye forskningsresultater - der kan ligge bag de benyttede ændringer i ADAM-modeller, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip