Regnskabssvindel koster høreapparatselskab 150 millioner

Høreapparatvirksomheden GN Resound må bogføre tab på 150 millioner kroner efter regnskabssvindel i det amerikanske datterselskab Beltone.

Svindlen skal være begået af en nu tidligere finanschef i Beltone fra 2012 til 2014 og koster altså et enkeltstående tab på 150 millioner kroner, som GN ReSound må trække fra i regnskabet for andet kvartal 2015, oplyser moderselskabet GN Store Nord.

Ifølge Anders Boyer, der er finansdirektør hos GN Store Nord, forstyrrer nedskrivningen billedet af en høreapparatdivision, der ellers leverer flotte resultater.

- Vores tidligere finanschef i Beltone har begået regnskabssvindel i 2012, 2013 og 2014, og det har vi så fået mistanke om i løbet af andet kvartal, hvorfor vi har gennemført en stor intern revision, der har afsløret det, siger Anders Boyer til Ritzau Finans.

- Han har lavet fiktive regnskabstransaktioner med øget omsætning og falske aktiver. De aktiver, der så lå uden substans, har vi nu nedskrevet, men der er ikke nogen kontanter i det, siger finansdirektøren.

Finanschefen i Beltone, som er blevet fyret, har gennemført regnskabssvindlen ved at kreditere kunstig høj omsætning og omvendt modregne den under falske balanceposter.

Personen blev med omgående virkning bortvist, da miseren blev opdaget, men er endnu ikke politianmeldt, oplyser Anders Boyer, og selskabet overvejer nu næste skridt.

- Der er ingen indikation af, at han har fået penge ud af det. Man kan spørge sig selv, hvorfor han så har gjort det. Har han beholdt sit job længere af den grund? Måske.

- Der er også kommet bonusser til udbetaling de seneste par år, men ikke reelle målsætningsbonusser, siger finansdirektøren.

GN Store Nord opdagede ifølge selskabet selv de første indikationer på unormale bevægelser i Beltone-bøgerne i første kvartal, hvorefter selskabet undersøgte det nærmere, inden der i andet kvartal blev gennemført en større undersøgelse.

Men Anders Boyer mener ikke, at selskabet burde have rykket ud med oplysningerne til investorerne før.

- 150 millioner kroner er selvfølgelig et stort beløb, men forventningerne til Resound er jo uændrede - eller faktisk løftet en smule. Så ud fra et aktionærsynspunkt vil jeg kalde det for business as usual, siger Anders Boyer.

/ritzau/

Dagens Gossip