Regnvejr og fly-trængsel truer nødhjælpsarbejde i Nepal

Skrevet af admin

28/04/2015

Dagens topnyheder

Lufthavnen i Nepals hovedstad, Kathmandu, kan slet ikke kapere de mange udenlandske fly, der kommer med nødhjælp til det jordskælvsramte land. Og vedvarende regnvejr gør situationen endnu værre for hjælpearbejdet og hjemløse nepalesere.

Sådan lyder meldingen fra generalsekretæren for Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarl, som tirsdag er landet i Nepal for at få overblik over ødelæggelserne i landet.

- Lufthavnen er måske vant til at modtage tre til fire fly om dagen, men da vi landede, var der 11 fly i kø, der ventede på at lande. Når forsyningerne for alvor begynder at komme ind, bliver lufthavnen simpelthen en flaskehals, siger Anders Ladekarl til Ritzau.

- Jeg frygter, at det kommer til at forsinke hjælpeoperationen, at det er så vanskeligt at få forsyninger ind i Nepal. Og behovet for forsyninger bliver større og større hver dag. Det er en kæmpe udfordring, siger han.

Dertil kommer altså, at regnen siler ned over Nepal, og at der er udsigt til, at det dårlige vejr vil fortsætte de næste mange dage.

- Det er skidt nyt for alle de hjemløse og for vores arbejde og transport.

Lige nu er der meget fokus på at få presenninger og telte ind i Nepal, for jordskælvet har gjort en halv million mennesker hjemløse, fortæller Anders Ladekarl.

Onsdag skal Anders Ladekarl sammen med andre Røde Kors-medarbejder ud til området omkring jordskælvets epicenter.

Han frygter, at vejene, som allerede er plagede af jordskred, vil skylle yderligere væk og blive så mudrede, at det bliver endnu vanskeligere at få forsyninger frem.

- Det er meget stejle bjergveje, så det er virkelig kritisk, siger Anders Ladekarl.

Onsdag ankommer fem Røde Kors-medarbejder fra Danmark til Nepal, og sammen med dem igangsætter Anders Ladekarl en hjælpeoperation. Flere fly fra Røde Kors ankommer desuden med nødhjælp til Nepal de kommende dage.

- Indtil nu har vores arbejde hovedsageligt handlet om at redde folk ud fra sammenstyrtninger. Men snart er der ikke flere overlevende under murbrokkerne, og så handler det om at få forsyninger ind, siger Anders Ladekarl.

Ifølge generalsekretæren er 80 procent af bygningerne styrtet sammen i området omkring jordskælvets epicenter. Generelt har Røde Kors kun begrænset overblik over skælvets ødelæggelser uden for hovedstaden Kathmandu.

/ritzau/