Rejseforbud for syrienkrigere er en lappeløsning

Skrevet af admin

12/09/2014

Dagens topnyheder

Danmark er det land i verden, hvorfra næstflest unge mænd tager af sted for at kæmpe i Syrien eller Nordirak. Det burde få politikerne til at tænke over årsagen.

Det siger forfatter og journalist Fahmy Almajid, der i mange år har beskæftiget sig med unge og integration.

- Danmark er samtidig et af de mest fredelige lande, så hvorfor drager så mange unge i krig. Det spørgsmål burde de stille sig, siger han.

Han mener, at det er en lappeløsning, at de borgerlige partier vil gøre det ulovligt at rejse til Syrien og Irak.

Udlændinge, der alligevel rejser til Syrien uden en forudgående tilladelse, skal kunne idømmes en fængselsstraf på seks år, lyder forslaget fra Venstre, der vil have oprettet en liste over lande, der skal være omfattet af forbuddet.

De Radikale støtter - som de borgerlige partier - forslaget om at tage passet fra folk, der blot er mistænkt for at ville rejse til i Syrien eller Nordirak.

- De tiltag vil måske begrænse udrejserne en smule, men man kopierer bare løsninger, som, man ikke ved, om virker. Derfor er det nødvendigt at finde årsagerne til, at de unge bliver radikaliseret, siger han.

Helt grundlæggende skal man sørge for, at de unge ikke føler sig marginaliseret og udenfor.

- De unge med indvandrerbaggrund bliver stadig kaldt 2., 3. eller 15. generationsindvandrere. Det skal man holde op med. Børn og unge, som er født her, er danskere, og har som alle andre brug for at høre til et fællesskab - identificere sig med det og være loyal over for det, siger Fahmy Almajid.

- De er grænsesøgende og rodløse og finder så et andet sted, hvor de kan høre til. De kunne også være blevet bandemedlemmer. Men de her unge møder nogle imamer, der prædiker på en forkert måde, og får dem til at identificere sig med et sted, der ligger 5000 kilometer væk fra Danmark.

Ifølge Fahmy Almajid oplever mange unge med indvandrerbaggrund, der har gået i skole med Hans og Else, taler perfekt dansk, klarer sig godt i skolen og får uddannelser, at de bliver diskrimineret på arbejdsmarkedet, boligmarkedet eller på gaden.

- Sådan har det været siden 1970'erne, og problemerne er ikke blevet mindre, siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) har bebudet, at regeringen snart fremlægger en samlet strategi for kampen mod radikalisering og ekstremisme.

Ifølge PET er flere end 100 personer fra Danmark draget i krig i Syrien eller Nordirak, og mindst 15 er blevet dræbt.

/ritzau/