Rekord: 4 af 10 danskere over 35 år får hjertemedicin

Skrevet af admin

19/08/2015

Dagens topnyheder

1,3 millioner danskere på 35 år og derover tager hjertemedicin. Det svarer til 41 procent af den aldersgruppe, og det er ifølge Statens Institut for Folkesundhed rekord.

Selvom tallet er rekordstort, så er det ifølge Nina Føns Johnsen, som er forsker ved Statens Institut for Folkesundhed, ikke nødvendigvis et bekymrende tegn.

- Det er hovedsageligt præventiv medicin. Store dele af medicinen er kolesterol- og blodtrykssænkende, så forhåbentlig betyder det, at mange flere er beskyttet mod at udvikle hjertesygdomme eller få tilbagefald, siger hun.

Forskeren påpeger også, at flere kampagner og den kendsgerning, at lægerne er blevet bedre til at screene for hjertesygdomme, kan være medvirkende til det stigende tal.

Hos Hjerteforeningen, som er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 136.500 medlemmer, mener man også, at det høje tal er godt - hvis det er udtryk for forebyggelse.

- Vi skal være varsomme med vores konklusioner. Sådan er det altid med statistik, siger den administrerende direktør for Hjerteforeningen, Kim Høgh, og fortsætter:

- Men hvis tallet skyldes forebyggelse, er det godt, for så betyder det, at vi har flere personer, som ikke lider under deres sygdom.

Ud over kolesterol- og blodtrykssænkende medicin er det typisk blodfortyndende medicin eller medicin mod forstyrret hjerterytme, som folk tager.

Fra 2006 til 2012 er antallet af personer, som tager mindst én type hjertemedicin, steget med cirka 200.000, hvilket svarer til 18 procent.

Det er hovedsageligt kvinder, der tager hjertemedicin, men det skyldes, at kvinder lever længere end mænd, fortæller Statens Institut for Folkesundhed.

/ritzau/