Rekordhårdt at optjene dagpenge i Danmark

Når centrale fagforeningsformænd nu taler åbent for en endnu kortere dagpengeperiode end to år, mod til gengæld lettere adgang til at genoptjene dagpenge er det ganske naturligt.

Det mener professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Stramningen af optjeningskravene var langt mere alvorlige og tre-fire gange skrappere end i nabolande som Sverige og Finland. Men det har været noget overset i forhold til selve dagpengeperioden, siger han.

Han mener, at pres fra såvel Enhedslisten som SF og udsigten til 20.000-30.000 udfaldstruede fra dagpengesystemet i år tvinger regeringen til et udspil i løbet af få uger.

For i modsætning til de politiske forventninger ved stramningen i 2010 er tingene ikke siden blevet bedre. Tværtimod får stor usikkerhed om fremtiden danskerne til at spare op i historisk omfang, så der står 820 milliarder kroner på danskernes anfordringskonti. Og den meget lave efterspørgsel giver blot endnu flere arbejdsløse.

- Åbningen nu fra HK og Dansk Metal mod kortere genoptjening er signal om, at man erkender, at det ikke er politisk muligt at gøre noget ved dagpengeperioden. Men det er det derimod med genoptjeningskravene, siger Henning Jørgensen.

- Vi står med 20-30.000, der er udfaldstruede fra dagpengesystemet i år. Det er en tabersag for regeringen, som man er nødt til at forsøge at løse. Ellers overlever regeringen næppe dette år, siger han.

Oveni udløber 1. juli den midlertidige uddannelsesordning, som regeringen aftalte med Enhedslisten i finansloven. Det sætter sammen med skarpe meldinger fra SF's netop overståede landsmøde regeringen under yderligere pres.

- Regeringen er tvunget til meget snart at komme med et nyt og helst langsigtet udspil. For ellers bliver den her sag ved med at klistre til regeringens fodsåler, siger Henning Jørgensen.

/ritzau/

Dagens Gossip