Rekordhandler sætter Kina på fodboldkortet

Skrevet af admin

12/02/2016

Dagens topnyheder

For første gang nogensinde brugte kinesiske fodboldklubber i vinterens transfervindue flere penge på spillere end nogen anden liga i verden.

Undervejs nåede Kina at slå sin egen transferrekord for den dyreste spiller fire gange, og indtil videre har man sollet for 258,9 millioner euro (1,9 milliarder kroner).

Seneste rekordindkøb var Jackson Martínez, som skiftede fra Atlético Madrid til Guangzhou Evergrande for 42 millioner euro samt Alex Teixeira fra Shakhtar Donetsk til Jiangsu Suning for 50 millioner euro.

Inden da var Chelseas midtbanestjerne Ramires skiftet fra Chelsea til Jiangsu for 28 millioner euro.

Men faktisk var det Shanghai SIPG, hvor danskeren Mads Davidsen er assistenttræner, som først slog transferrekorden ved at købe den brasilianske angriber Elkeson i Guangzhou.

Og det er ikke længere kun en økonomisk gulerod, der trækker klassespillere til Kina.

- Hvis du går to år tilbage, så var penge det eneste, kineserne kunne lokke med. Og halvdelen af spillerne gad ikke. Den her type af spillere kunne Kina slet ikke hente for bare et år siden.

- Det er ekstremt. Det er ikke kun én klub. Det er otte eller ni klubber, som har købt en spiller for over otte millioner euro, påpeger Mads Davidsen.

Den tidligere ungdomstræner i Brøndby er ikke overrasket over, at de kinesiske klubber nu kan købe profiler fra de øverste hylder i Europa.

Han forklarer, at virksomheden bag klubben, det kæmpestore shippingselskab Shanghai International Port Group (SIPG), har haft interesse i at investere penge i spillere, fordi Kinas præsident, Xi Jinping, har opfordret til det.

- I Kina er det en god idé at have tætte relationer til regeringen. Præsidenten satser på fodbold og vil have kinesisk fodbold på verdenskortet.

- Han siger mellem linjerne, at hvis virksomhederne fortsat vil have gunstige vilkår og kunne tjene mange penge, så skal de investere en stor del af deres profit i fodbold.

- Derfor ser vi en masse private virksomheder kaste penge i klubberne. Og de kaster ikke pengene ud af vinduet.

- De har store udgifter, men grundet gunstige vilkår tjener de mange penge. Virksomheden bag vores klub har fordoblet sin værdi. Så udviklingen i Kina vil fortsætte, vurderer Mads Davidsen.

Sportsøkonom i Deloitte Jesper Jørgensen mener, at Kina skabte en selvforstærkende effekt, da først Ramires blev hentet til landet i slutningen af januar.

- Med købet af Ramires slog kineserne for alvor hul på bylden. Og nu vil man se flere stjerner skifte, for når der først er gået hul på bylden, så bliver det nemmere at tiltrække de næste spillere.

- Der er en ketchupeffekt i det her, og nu begynder der at komme ketchup ud af flasken, siger Jesper Jørgensen.

De kinesiske topklubber vil i fremtiden kunne hamle op med nogle af de europæiske topklubber i de store europæiske ligaer, lyder vurderingen.

- Men kineserne kan ikke lige pludselig lave 20 klubber, der kan sammenligne sig med de 20 største i Europa. Det kommer ikke til at ske. Men i Kina kan man godt lave nogle flagskibe som Guangzhou, siger økonomen.

/ritzau/