Rekordhede i Australien: 2013 var det varmeste i 100 år

Hedebølge i ugevis, ødelæggende skovbrande og temperaturer over 50 grader.

De seneste 12 måneder har været de varmeste, der nogensinde er målt i Australien, lyder det fra Australiens nationale vejrtjeneste.

Meteorologerne begyndte at foretage årlige målinger i 1910, og aldrig før er der blevet målt et varmere år end 2013. Den gennemsnitlige temperatur på landsplan steg 1,20 grader sidste år.

Ifølge vejrtjenesten var den australske sommer fra 2012-2013 også den varmeste, der nogensinde er målt.

Her oplevede australierne blandt andet en national hedebølge i ugevis. 19. januar 2013 var den første dag siden 31. december 2012, hvor temperaturerne ikke kom op over 45 grader et sted i landet.

Foråret var også det varmeste nogensinde, mens vinteren var den tredje varmeste. Den ekstraordinære tørre og varme vinter kulminerede med ødelæggende skovbrande nær Sydney i foråret - det var de værste såkaldte bushfires i New South Wales siden 1968.

Australiens nationale vejrtjeneste måtte sidste år tilføje nye farver på temperaturkortet for at kunne illustrere de ekstremt høje temperaturer.

De stigende varmegrader i Australien svarer meget godt til, hvad der sker på globalt plan, lyder det.

Professor Roger Jones, der er tilknyttet Victoria University i Melbourne, siger, at den nyeste måling bør bekymre alle australiere.

- Hvorfor hedebølgerne har været længere og varmere end forventet står endnu ikke klart, men de bidrager til større brandfare end forventet, og de påvirker dyr, planter og mennesker, siger han.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip