Rekordmange danskere har købt svensk hytte

Det er 12. år i træk, at antallet er steget. Men denne gang er det mere overraskende, fordi prisen på et dansk fritidshus ifølge boligkøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit er faldet med 6,3 procent sidste år, mens prisen for et svensk fritidshus betalt med danske kroner er steget med 1,5 procent.

Men andre faktorer end prisudviklingen spiller formentlig en større rolle.

»Det er bemærkelsesværdigt ud fra en økonomisk synsvinkel, og kan næppe tolkes anderledes, end at stadig flere danskere har fundet ud af, at man får rigtig meget natur og sø-udsigt for pengene i Sverige, samtidig med at den løbende ejendomsbeskatning er ganske lav. Hertil kommer, at man kan handle billigere ind i Sverige - ikke blot til weekendens forbrug men også hverdagen i Danmark," skriver hun i en kommentar til tallene.

Omregnet til konkrete priser, så er det blevet 78.000 kroner dyrere at købe et gennemsnitligt svensk fritidshus frem for et dansk. I foreningen for danske ejere af svenske sommerhuse, Danske Torpare, viser det stigende antal købere sig som flere medlemmer. Godt 160 nye medlemmer er kommet til allerede i 2013, og foreningen mener, at det fortsat er fordelagtigt at købe svenske feriehuse.

»For danskere er det et godt tidspunkt at investere i et svensk fritidshus lige nu. Der er masser af danskeregnede fritidshuse til salg i Sydsverige og i danskernes foretrukne del af Småland er priserne faldet med 13 procent (I svenske kroner, red.) det seneste år. Så muligheden for at gøre et rigtig godt køb er til stede netop nu. Det er stadig sådan, at du får meget mere for pengene i Sverige sammenlignet med i Danmark. Der er ofte langt til naboen, og det er ikke usædvanligt, at der er 10.000 kvm. grund med til fritidshuset,« siger Lars Arent, sekretariatschef i Danske Torpare.

Han oplyser, at flere og flere køber feriebolig i Sverige i en forening bestående af flere familier, og det giver mulighed for at købe større ejendomme. Når købet er blevet dyrere for danskere på trods af det lokale prisfald, så skyldes det en stigende svensk kronekurs - som også har fået stigningen i antallet af danske købere til at flade lidt ud. De svenske statistikker viser også, at hvert 15. svenske fritidshus nu er ejet af en udlænding, mens tallet i 2007 var hvert 24. fritidshus - med danskerne som det folk, der ejer flest.

Dagens Gossip