Rekordmange er indstillet til Nobels fredspris

Skrevet af admin

04/03/2014

Dagens topnyheder

Aldrig før har der været så mange kandidater til at blive tildelt Nobels fredspris.

Nobelkomiteen i Oslo, Norges hovedstad, meddeler på sin hjemmeside, at der er 278 kandidater til Nobels fredspris 2014.

47 af dem er organisationer, resten enkeltpersoner.

Den hidtidige rekord var i 2013, da 259 kandidater var indstillet.

- Antallet af nomineringer stiger næsten hvert år, hvilket viser en voksende interesse for prisen, siger Geir Lundestad, leder af Nobel-instituttet, til det franske nyhedsbureau AFP.

- Vi har modtaget nomineringer fra næsten hele verden, tilføjer han.

Komitéen var samlet tirsdag for første gang i år, og derefter blev tallet offentliggjort.

Fristen for at nominere en kandidat udløb den 1. februar, men under det første møde kan hver af de fem medlemmer af komitéen tilføje flere navne til listen, der forbliver hemmelig i 50 år.

Den 10 oktober offentliggøres det, hvem der får prisen 2014.

Det er ikke kendt, hvem der så er kandidater i år, men det er blevet meddelt, at amerikaneren Edward Snowden er kandidat.

Han er den nu tidligere amerikanske efterretningsmand, der har lækket store mængder oplysninger om USA's overvågning af internet, telefoner og meget andet verden over.

- Han har bidraget til afsløringer af et ekstremt niveau af nationers overvågning af nationer og andre borgere, sagde den tidligere socialistiske minister Baard Vegar Solhjell i Norge i januar, da han nominerede Snowden.

- Snowden har bidraget til, at folk ved, hvad der sker, og han har startet en offentlig debat om fred.

Andre nominerede er ifølge det norske nyhedsbureau NTB Ruslands præsident, Vladimir Putin, pave Frans, den russiske avis Novaja Gaseta og EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

I 2013 blev prisen givet til Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), der lige nu spiller en vigtig rolle i forbindelse med indsamlingen og destrueringen af kemiske våben i Syrien.

/ritzau/