Rekordmange sønderjyder går ned med stress

Det er ofte flere forhold på sønderjydernes arbejde, som får bægeret til at flyde over, når det gælder stress og udbrændthed. Følelsen af ikke at slå til griber om sig og den faglige stolthed bliver ramt, når opgaver tårner sig op og bliver uoverstigelige.

Det vurderer chefpsykolog Annette Gaard fra Falck Healthcare, som rådgiver medarbejdere i institutioner, firmaer og organisationer. Her har man alene i Sønderjylland oplevet en stigning i antallet af henvendelser om stress på 13 procent på tre år.

- Stress sætter spørgsmål ved egen formåen ikke kun på jobbet, men også hjemme. Selvom danskernes arbejde er meget forskelligt, så er vi præget af en performancekultur, og alle kan blive ramt af følelsen af ikke at kunne magte opgaven længere. Folk er i tvivl, om de gør det godt nok, siger Annette Gaard.

Tendensen hos Falck Healthcare bekræftes af tal fra Arbejdsskadestyrelsen. På landsplan er antallet af psykiske sygdomme, begrundet i arbejde, steget fra 2990 tilfælde i 2006 til 4468 sidste år. Det er en stigning på 49 procent, mens det samlede antal anmeldte erhvervssygdomme er steget med 11 procent.

Bange for fyring

Ifølge Annette Gaard skyldes de mange stresshenvendelser hos Falck Healthcare, at mange medarbejdere oplever et uholdbart arbejdspres kombineret med større jobusikkerhed.

- Vi ser, at mange medarbejdere bliver bange for at miste jobbet og derfor presser sig selv for hårdt. Det sker blandt andet fordi det er blevet sværere at skifte job, og fordi der jævnligt varsles nedskæringer og fyringsrunder, siger hun.

Samtidig undgår mange medarbejdere at følge op på en kritisk kommentar fra chefen eller kolleger, fordi de ikke vil fremstå som et problem - især ikke i fyringstider. Og det kan også føre til mistrivsel og stress.

Dagens Gossip