Rektor: Regeringen skal hjælpe os med at finde besparelser

Skrevet af admin

01/09/2015

Mest læste i dag

Hvis de danske universiteter skal spare milliarder af kroner på uddannelserne over de kommende år, skal regeringen hjælpe dem med at komme af med en masse bureaukratiske regler.

Det mener ledelsen på Københavns Universitet, der opfordrer regeringen til at spille ud med en plan for afbureaukratisering af universiteterne.

Regeringen vil fjerne 3,3 milliarder kroner fra de videregående uddannelser og har blandt andet begrundet besparelsen med, at der er gode muligheder for at administrere mere enkelt på området.

- Hvis vi skal fastholde forskningens og uddannelsernes kvalitet, er det afgørende, at staten løsner sin bureaukratiske detailstyring af universiteterne, siger rektor på Københavns Universitet Ralf Hemmingsen i en pressemeddelelse.

- Vi opfordrer uddannelsesminister Esben Lunde Larsen til hurtigst muligt at indkalde til drøftelser af, hvordan vi kan lette de stadig større administrative byrder. Vi er langt over grænsen for reguleringer, analyser og afrapporteringer, tilføjer han.

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) oplyste lørdag, at uddannelsessektoren de næste fire år vil blive afkrævet besparelser på to procent årligt. Dermed vil der være anslået 8,7 milliarder mindre til rådighed på hele uddannelsesområdet.

- Der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op, lød det fra ministeren i et interview med Politiken.

Københavns Universitet foreslår fem områder, hvor de administrative byrder kan lettes.

Det gælder blandt andet forslag om at fjerne mange af de obligatoriske puljer, regler og tilsyn, som er forbundet med omfattende kontrol og undersøgelser af universiteterne.

- Det er lidt lige som gæsten, der ikke vil betale restauranten, efter at han har spist måltidet. Politikerne har efterspurgt øget optag på universiteterne, mere kontrol og høj kvalitet i uddannelserne til en stadig lavere pris. Nu vil de have, at regningen skal være endnu billigere, siger Ralf Hemmingsen.

/ritzau/