Rektor: Universitetsnedskæringer er skyld i tab af viden

Skrevet af admin

03/02/2016

Dagens topnyheder

Det er ikke en lys fremtid, som universiteterne går i møde, hvis politikerne fastholder deres sparekurs.

Sådan lyder det fra rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, efter det i dag er kommet frem, at Københavns Universitet skal skære 532 stillinger.

- Det er en ulykkelig situation for de medarbejdere, der bliver ramt.

- Men det, som jeg er mest bekymret for, er, hvad der er den politiske langsigtede tænkning med universiteterne, siger Ralf Hemmingsen til Ritzau.

Han påpeger, at de danske universiteter i dag er meget højt placeret internationalt og er i stand til at sikre Danmark både relationer og viden på det absolut højeste niveau.

- Det er resultatet af en langsigtet strategi, som både blå og røde regeringer har forfulgt siden 2003. Det har løftet vores muligheder, men nu er der altså sket et paradigmeskift.

- Et er, at man står over for en dramatisk nedskæring lige nu og her. Men hvor vil man politisk hen med viden og universiteter, når vi tænker tre, fem eller syv år frem, spørger han.

I alt skal Københavns Universitet spare 500 millioner kroner, som svarer til cirka seks procent af den samlede omsætning på grund af regeringens besparelser på området.

I alt vil 209 personer få en fyreseddel, og 323 stillinger bliver enten nedlagt eller opsagt via frivillige fratrædelser. Ud af dem er 27 procent forskere og undervisere. Derudover vil universitetet uddanne ti procent færre ph.d.'er i de kommende år

- Det er et alvorligt tab, at vi mister så mange unge forskere og ph.d.'er, og det er en alvorlig situation for dansk forsknings fremtid, siger Ralf Hemmingsen.

- Vi bliver presset til i højere grad at køre forskning på baggrund af private fondsmidler. Det er godt at have mange private fondsmidler, men det er nødvendigt, at vi selv kan understøtte det, ellers kan vi ikke styre, hvilke emner der skal forskes i.

- Politikerne bør derfor overveje, om det er strategisk rigtigt at blive ved med at skære, som der er lagt op til, eller om man bør revurdere for at sikre, at Danmark er konkurrencedygtig på viden, siger Ralf Hemmingsen.

SF har kaldt uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd, så han kan forklare besparelserne.

/ritzau/