Rektorer: Studerende skal uddannes til job

Skrevet af admin

05/02/2014

Dagens topnyheder

I flere år har skiftende ministre efterlyst, at landets universiteter i højere grad begrænser adgangen til studier, der ikke fører til et fast job.

Nu erklærer en række rektorer fra landets største universiteter sig klar til at lade ledighed være med til at styre optaget af studerende, skriver Jyllands-Posten.

Det er Ralf Hemmingsen, der er rektor for Københavns Universitet og nyvalgt formand for universiteternes rektorer, som åbner diskussionen.

Han får opbakning fra rektorer på Aarhus, Roskilde og Aalborg Universiteter samt på Danmarks Tekniske Universitet.

- Vi rektorer må i den kommende tid sætte os sammen og få en åben diskussion om, hvordan man kan lave en model for dimensionering.

- Vi skal ikke begrænse optaget på grund af et enkelt år med stigende ledighed, men hvis der i en årrække viser sig at være høj ledighed, kan det give mening at skrue på optaget, siger Ralf Hemmingsen til Jyllands-Posten.

Ib Poulsen, rektor på Roskilde Universitet, bakker op om den nye kurs.

- Vi har på universiteterne nok hidtil tænkt, at vi nøjes med at uddanne, men det er ikke længere nok.

Med den beskæftigelsessituation, som vi har i dag, bliver vi nødt til at forholde os til kandidaternes jobmuligheder, siger Ib Poulsen, som peger på, at universiteterne dermed påtager sig et stort ansvar.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, er langt fra begejstret for rektorernes udmelding. Han mener, at det er et skidt princip at optage studerende ud fra statistikker.

I stedet bør unge mennesker få mulighed for at "tage en uddannelse, som de brænder for", siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/