Ren gift: Politiet advarer nu mod at indtage hortensia

De seneste to tyverier af hortensia-skud skete tirsdag i Gabelsparken i Bramming, hvor tyve klippede alle skud af flere hortensia-buske.

Gennem længere tid har haveejere landet over været hårdt plaget af disse tyverier, og mange har gættet på hvorfor tyve netop går efter disse planters skud.

Og forklaringen hænger formentlig sammen med et rusmiddel-lignende middel i planteskuddene.

- Skuddene indeholder bittesmå mængder af giftstoffet cyanid og blåsyre, der kan være dræbende. Så det er en rigtig dårlig idé at begynde at indtage det, siger Sønke Iwersen fra politiet i Ribe til dagens.dk.

Ved at opvarme de små skud frigives stofferne, og det kan give en euforriserende virkning når man indtager dem.

- Men jeg vil på kraftigeste advare mod, at man hverken ryger eller spiser skuddene fra hortensia-planten. Man løber en stor risko, og det kan altså i den sidste ende koste livet, siger Sønke Iwersen.

På nettet er der mange steder opskrifter på hvordan man kan gøre, og det er måske det, der har gjort at tyveriet af hortensia-skud er stort i disse uger, hvor hortensian netop har mange skud.

- Vi har jo set det tidligere, at det pludselig har været moderne at stjæle hortensia-stiklinger og skud. Men man skal altså lade være. Man løber en alt for stor sundhedsmæssig risiko, lyder det fra politiet i Ribe.

Fakta om cyanid:

Cyanid (Kemisk formel: CN-) tilhører en gruppe af kvælende gifte, hvori også kulmonoxid og svovlbrinte findes. Fælles for stoffer i denne gruppe er deres evne til at forhindre transport af ilt til cellerne, for eksempel ved at konkurrere med ilt i hæmoglobin eller ved at gribe ind i transporten af ilt i de enkelte celler, som det beskrives i dette afsnit for cyanids vedkommende.

Cyanid har en svag lugt af bitre mandler, men i mange tilfælde må mistanken om forgiftning med cyanid opstå på baggrund af omstændigheder ved ulykken eller symptomerne. Selv små mængder cyanid kan føre til alvorlig forgiftning på kort tid, og forgiftning af flere personer på samme tid ses ofte ved ulykker med cyanid. Kilde: Wikipedia.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip