Ren luft skal forhindre rådne grøntsager og madspild

Skrevet af admin

08/02/2016

Mest læste i dag

Overmodne avocadoer, halvrådne tomater og slatne blomster.

Frugt og grønt til en samlet værdi af mere end tre milliarder kroner går hvert år til spilde.

Men det kan faktisk lade sig gøre at få de sunde fødevarer til at holde længere.

Når eksempelvis en tomat modner, begynder avocadoen ved siden af nemlig også at blive moden. Og på den måde kan et helt frugt- eller grøntsagslager blive overmodnet, inden man får set sig om.

Men ved at rense luften for stoffet ethylen, som frugt og grønt udskiller under modningsprocessen, kan man undgå, at fødevarerne fordærver for hurtigt.

- Når et stykke frugt, som ligger og bliver dårlig i den ene ende af en container, udskiller ethylen, vil det accelerere modningen i resten af containeren. Man risikerer derfor at få en hel container med fordærvet frugt, fortæller senior projektleder ved Teknologisk Institut Jacob Ask Hansen.

Derfor har Teknologisk Institut i samarbejde med en række virksomheder sat gang i udviklingen af et intelligent luftrensningssystem, som holder øje med mængden af ethylen i luften.

- Hvis man får fjernet ethylen under transport og oplagring, kan man undgå en masse madspild, siger Jacob Ask Hansen.

Den store mængde af rådden frugt og grønt, som må kasseres, skyldes meget ofte overmodning. Det er derfor en effektiv måde at komme noget af den herskende madspild til livs på, siger Jacob Ask Hansen.

Rensningssystemet skal udvikles i løbet af et treårigt projekt, men planen er, at de første prototyper er ude inden for et par år.

/ritzau/