Renæssance-gods brændt ned

»Ilden bredte sig som ved en eksplosion. Der er jo træ og hulrum, hvor ilden kan få fat alle vegne, så vi brandfolk havde ikke en chance for at komme til at slukke branden«, siger indsatsleder Søren Nielsen fra Næstved Brand og Redning til bt.dk.

Branden opstod klokken halv fem, formentlig som følge af et lynnedslag i et stillads i den ene ende af bygningen. Få timer senere var der kun de rå mure tilbage.

»Når man kigger ind gennem entredøren, kan man se lige op til de øverste mure på tredje sal,« fortæller Søren Nielsen, efter at brandfolk i timevis har forsøgt at begrænse skaderne på godset så meget som muligt.

Det er lykkedes at redde flere sidebygninger, men det er tvivlsomt, om der bliver noget tilbage af hovedbygningen. Alt træværk er væk, og det kan få fatale konsekvenser for ydermurene.

»Der er flere mure, som vi holder os langt væk fra, fordi der er fare for sammenstyrtning. Vi efterslukker med vandkanoner udefra, for vi skal ikke have brandfolk ind, med fare for at blive spærret inde,« fastslår indsatslederen over for bt.dk.

Hovedbygningen på Sparresholm Gods stammer fra 1609, hvor den blev opført af Christian IVs mundskænk, Jens Sparre. Bygningen var fredet, og Kulturstyrelsen skal torsdag undersøge skadernes omfang.

Senere torsdag skal politiet også i gang med at undersøge, om teorien om et lynnedslag som brandårsag holder stik.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip