Renseservietter er fyldt med farlig kemi

En gennemgang af renseservietter viser, at der er potentiel skadelig kemi i halvdelen af de testede servietter. 

Gennemgangen er lavet af Forbrukerrådet i Norge, og de fleste af de testede servietter kan også købes herhjemme. 

Testens helt store taber blev Nivea, der har to mærker renseservietter på bundpladserne. Den ene af dem, 'Nivea Refreshing Cleansing Wipes' indeholder både hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende stoffer samt MI, der står for Methylisothiazolinone, der er et konserveringsmiddel, som mistænkes for at stå bag en mindre epidemi af allergitilfælde. 

- IM er stærkt allergifremkaldende, og man har tidligere set babyer, der fik voldsomme reaktioner af det, siger Ewa Daniel fra fra Deklarator, der laver sikkerhedsvurderinger og kemisk rådgivning, til Dagens.dk

Der er flere problemer forbundet med at blive udsat for IM, og især fordi det sker i forbindelse med renseservietter. 

- Problemet er, at man ikke vasker kemikalierne af igen. Det bliver siddende på huden, der på den måde bliver udsat for eksponering i lang tid, siger Ewa Daniel, og understreger, at IM ikke er noget, man skal tage let på. 

- Når man først har allergien, så har man den resten af livet. Det er en mindre epidemi, vi ser med IM for tiden, siger hun. 

Sådan kan du tage forholdsregler

Ifølge Ewa Kruse, skal man først og fremmest kun bruge renseservietter, når man er på farten. Men når man står i supermarkedet, skal man se et særligt sted hen på varedeklarationen. 

- De stoffer der giver allergi, står typisk nederst på deklarationen, og der vil man ret hurtigt kunne se, om der er nogle allergifremkaldende stoffer i , lyder rådet. 

Men der er rigtig mange stoffer, der kan være problematiske, og derfor opfordrer hun til at holde sig ajour med EUs liste over potentielt skadelige stoffer, der kan findes HER.

Du kan læse mere om undersøgelsen HER, hvor du også kan sammenligne kemien i de forskellige produkter. 

Billede: Forbrukerrådet.

Dagens Gossip