Renzis reformpakke giver Italien store skattelettelser

Italiens nye premierminister, Matteo Renzi, har onsdag præsenteret sin plan om at reformere Italien med ændringer, der har fokus på skattenedskæringer på 10 milliarder euro (over 75 milliarder kroner).

Det gjorde han kort efter, at parlamentet havde godkendt en ny valglov, der skal dæmme op for landets kroniske mangel på politisk stabilitet.

De økonomiske reformer skal ifølge Renzi stimulere væksten, samtidig med at der skæres ned, ligesom arbejdsmarkedet skal underkastes gennemgribende ændringer.

Renzi holdt en sikker og overbevisende præsentation til medierne og sagde, at 10 millioner mennesker med årsindtægter på under 25.000 euro (under 187.000 kroner) vil nyde godt af skattelettelserne.

Den nye regeringschef vil også indføre en skattelettelse på 10 procent på skat, som store virksomheder betaler. Over 26 milliarder kroner skal desuden føre til fornyelser i skoler og give mindre virksomheder lettere adgang til kredit.

I den måske mest betydningsfulde del af pakken har Renzi lagt op til, at en lang række regninger på samlet over 507 milliarder kroner, som forskellige statslige institutioner skylder leverandører, skal klares inden juli.

Et potent symbol på hans beslutsomhed i opgøret med et trægt bureaukrati er Renzs bebudede auktion over 1500 officielle eller offentligt ejede biler i næste måned.

Renzi udelukker forhøjede skatter for de mere velhavende borgere - bortset fra øgede skatter på fortjenester på investeringer i aktier.

- De 10 millioner euro, som skal ned i italienernes lommer, er der, siger den 39-årige premierminister, som har parlamentets opbakning til reformprogrammet.

Renzi sikrede sig magten, efter han i sidste måned udmanøvrerede sin forgænger på premierministerposten, Enrico Letta.

Renzi, der sidste år blev leder af Det Demokratiske Parti, beskyldte Letta for ikke at have levet op til sine reformløfter under sit 10 måneder lange virke som premierminister.

Renzi har tidligere være en populær borgmester i sin hjemby Firenze.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip