Repræsentanternes Hus giver Obamacare et hak i tuden

Repræsentanternes Hus har fredag godkendt et republikansk forslag om, at amerikanske forsikringsselskaber kan fortsætte med at sælge sygesikringer, der ikke lever op til kravene i præsident Barack Obamas sundhedsreform, også kaldet Obamacare.

Afstemningen i Repræsentanternes Hus, hvor Republikanerne sidder på flertallet, endte 261-157 i det republikanske forslags favør. Forslaget skal dog først igennem det demokratisk dominerede senat, før det kan blive til lov.

Obamacare har til formål at mindske antallet af uforsikrede amerikanere og reducere omkostningerne ved sundhedssystemet. Det sker gennem blandt andet statstilskud og skatterabatter for at gøre det lettere for lavtlønnede at tegne forsikring.

Reformen forpligter forsikringsselskaber til at dække alle ansøgere og tilbyde samme priser til alle, uanset køn og allerede eksisterende lidelser.

Torsdag gav Barack Obama selv efter for politisk pres i sit eget demokratiske parti og gjorde det klart, at han ville forlænge eksisterende ordninger i et år for de amerikanere, som er glade for deres nuværende sygeforsikring.

Præsidenten medgav, at hans reformplaner ville få en for "hård start", hvis tidsplanen ikke bliver ændret. Sygesikringerne hos millioner af amerikanere ville ophøre, når Obamacare træder i kraft ved årsskiftet, fordi de ikke levede op til reformens krav.

- Dette vil ikke løse alle problemer, men det vil hjælpe mange mennesker. Vi vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe amerikanerne, sagde Obama.

Hans kommentar kommer i forlængelse af de mange tekniske og administrative problemer, som har været med til at skabe et voksende oprør mod dele af reformen i præsidentens eget parti.

Den hjemmeside, som skal tage sig af blandt andet tilmeldingen til sundhedsforsikringen, har været proppet med tekniske problemer, siden den gik i luften 1. oktober.

Mange demokrater frygter, at de vil miste politisk opbakning ved midtvejsvalget i 2014 fra borgere, som var glade for deres ordninger, selv om de ikke levede op til fastsatte minimumkrav.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip