Republikanere klar til kamp mod atomaftale: Skal stoppes

Skrevet af admin

22/07/2015

Dagens topnyheder

Republikanernes talsmand i Repræsentanternes Hus, John Boehner, varmer op til en hed debat senere onsdag, når den internationale atomaftale med Iran skal diskuteres.

- Medlemmer af Kongressen vil stille mere skarpe spørgsmål, når vi mødes med præsidentens hold, fordi en dårlig aftale truer amerikanernes sikkerhed. Vi må gøre alt, hvad vi kan, for at stoppe det, siger Boehner.

Da FN's Sikkerhedsråd forleden enstemmigt vedtog en resolution, der blåstempler atomaftalen, sagde Barack Obama begejstret, at det var "en sejr for diplomatiet."

Han appellerede til Republikanerne om at tage den solide globale opbakning med i vurderingen af spørgsmålet.

Republikanerne vil imidlertid gøre, hvad de kan, for at stoppe aftalen, der skal sikre, at Iran ikke udvikler atomvåben.

Resolutionen baner vej for, at sanktionerne mod Iran kan løftes, når Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i en evaluering har bekræftet, at iranerne har efterlevet centrale punkter i aftalen.

En politisk rammeaftale blev indgået i foråret, og den endelige aftale lå klar i Wien i sidste uge efter et langt og kringlet forhandlingsforløb.

Vedtagelsen af resolutionen betyder, at syv tidligere FN-resolutioner om Iran træder ud af kraft.

Atomaftalen mellem stormagterne og Iran vil få vidtrækkende politiske og økonomiske konsekvenser.

Iran har tabt 160 milliarder dollar i olieindtægter alene siden 2012.

Landet står nu til at modtage 100 milliarder dollar i indefrosne værdier i udlandet, og Iran vil igen få lov til at sælge olie på verdensmarkedet.

Iran forpligter sig med aftalen til at lade FN foretage inspektioner af de iranske atomanlæg - herunder også militære atomanlæg.

FN's våbenembargo mod Iran vil blive opretholdt de næste fem år. For raketudstyr vil embargoen være i kraft i de næste otte år.

/ritzau/