Republikanere vil bombe Assads luftbaser

Det mener flere republikanske senatorer, heriblandt Lindsey Graham fra delstaten South Carolina.

»Det syriske luftvåben kan stækkes ved at bombe flyvebaser med krydsermissiler. Ved at neutralisere Assad-regeringens herredømme i luften kan kampen hurtigt vende (til oprørernes fordel, red.),« siger Lindsey Graham til CBS-programmet »Face the Nation«.

Senatoren er overbevist om, at borgerkrigen kun kan bringes til ophør, hvis udenlandske kræfter blander sig. USA vil dog gerne være foruden en landoperation, pointerer han.

Den republikanske senator John McCain siger til samme program, at han vil øge støtten til de syriske oprørere, selv hvis det viser sig, at Assads styrker ikke har tyet til kemiske våben såsom giftgasser i konflikten. Ligesom Lindsey Graham vil han gøre brug af krydsermissiler for at knuse det syriske luftvåben, der hyppigt bomber områder kontrolleret af oprørsgrupper.

John McCain tilføjer i »Face the Nation«, at en »international styrke« bør gøres klar til at sikre de kemiske våben i Syrien, som, han er sikker på, eksisterer.

»De må for alt i verden ikke falde i hænderne på jihadister,« siger Arizona-senatoren, der først vil indsætte styrken, såfremt det lykkes oprørerne at vælte Assad. Hvis det sker før, »vil folket vende sig imod os (USA, red.)«.

Mindst 70.000 mennesker har mistet livet i den syriske borgerkrig, og indtil videre har USA begrænset sin indblanding ved at levere »ikke-dødelig støtte« til oprørerne i form af blandt andet kommunikationsudstyr.

Fredag sagde USAs præsident, Barack Obama, at brugen af kemiske våben i Syrien kunne blive en »game changer« for USA. Han understregede dog, at han ikke har travlt med at intervenere på baggrund af de »beskedne beviser«, der foreligger på nuværende tidspunkt.

USAs helt store frygt er, at oprørere med forbindelser til al-Qaeda får fingrene i kemiske våben i Syrien. Ifølge Reuters har USA og flere af landets allierede diskuteret scenarier, hvor titusindvis af tropper indsættes i Syrien, hvis Assads regering falder.

Dagens Gossip