Republikanerne er splittede efter endnu en Trump sejr

Onsdag 4. maj blev dagen, hvor den republikanske ejendomsmatador Donald Trump formentlig sikrede sig sit partis nominering. Hans to eneste modkandidater valgte at kaste håndklædet i ringen.

Dermed er der lagt op til et opgør mellem Trump og demokraten Hillary Clinton ved præsidentvalget 8. november.

Først var det den ultrakonservative senator Ted Cruz, som natten til onsdag meldte sig ude af opgøret, efter han havde tabt tirsdagens primærvalg i staten Indiana stort til Trump.

Nu var der kun Ohios moderate konservative guvernør, John Kasich tilbage til at udfordre Trump. Men det holdt ikke længe. Midt på onsdagen kunne flere medier rapportere, at den 63-årige Kasich også havde valgt at trække sig.

- Donald Trump vil formentlig blive Republikanernes nominerede. Vi er nødt til at stå sammen og fokusere på at slå Hillary Clinton, skrev formanden for Det Republikanske Partis Nationalkomite, Reince Priebus, på Twitter.

Men det kan ikke skjule, at partiet er dybt splittet, og at mange republikanere overvejer det før så utænkelige - at stemme på demokraten Hillary Clinton.

Senator fra South Carolina Lindsay Graham er en af de konservative republikanere, som væmmes ved udsigten til, at Donald Trump bliver partiets præsidentkandidat.

- Hvis vi nominerer Trump, vil vi blive destrueret. Og det fortjener vi, skrev han på Twitter.

Sejren i Indiana tirsdag betød, at Trump bevæger sig over 1000 delegerede, og han behøver 1237 for at blive nomineret på det republikanske partikonvent i Cleveland i juli. Det ligner nu en ren formalitet uden modkandidater.

Rory Cooper, der har startet foreningen "Aldrig Nogensinde Trump", siger til NBC News, at han vil gøre sit for at stoppe Trumps rejse mod nomineringen som republikanernes præsidentkandidat.

- Vi vil blive ved med at lede efter muligheder for at modsætte os hans nominering som republikanernes præsidentkandidat og trække en klar skillelinje mellem ham og de konservative værdier, siger han til NBC News.

Også republikaneren Stuart Stevens, der er tidligere præsidentkandidat Mitt Romneys forhenværende politiske rådgiver, tager afstand fra Trump.

- Trumps ratings er kun 28 procent. Han er den mest upopulære politiker på den nationale scene. Månebasen har bedre odds end ham, skrev han på Twitter.

Nyhedsmediet Politico.com skriver, at der er grupper i Det Republikanske Parti, som er så lede og kede af Trumps triumf, at de overvejer at stemme på Clinton ved valget.

- Regnskabets time er kommet for bevægelsen Aldrig Nogensinde Trump, skrev Steve Schmidt, som var John McCains valgstrateg ved præsidentvalget i 2008. Han siger, at "en betydeligt del, som har arbejdet i republikanske regeringer, særligt med emner som forsvar og national sikkerhed, vil støtte Hillary Clinton i valgkampen".

/ritzau/

Dagens Gossip