Resistente superbakterier kan medføre massedød om få år

Skrevet af admin

19/05/2016

Mest læste i dag

Ti millioner mennesker kan dø hvert år fra 2050 og fremover, medmindre der opnås enighed om gennemgribende globale forandringer i kampen mod stadigt mere resistente bakterier.

Bakterierne kan ikke bekæmpes med antibiotika, advarer en ny rapport, som er udarbejdet efter ønske fra den britiske regering.

Rapporten om "superbakterier" advarer om, at små sår og almindelige infektioner kan blive dødelige, når bakterierne er resistente over for penicillin.

- Superbakterier vil slå nogen ihjel hver tredje sekund i 2050, hvis verden ikke handler nu, hedder det i den opsigtsvækkende og indflydelsesrige rapport, som nogle mener ikke går langt nok med de fremsatte advarsler.

- Det er nødvendigt at erkende proportionerne i denne økonomiske og sikkerhedsmæssige trussel, og det er nødvendigt, at regeringsledere har fokus på det, skriver økonomen Jim O'Neill.

Han har ledet undersøgelserne, der ligger til grund for rapporten.

- Den overdrevne anvendelse af antibiotika bør reduceres ved at skære ned på de store mængder af medicin, som gives til dyr i landbruget og ved at forbedre diagnoser.

Rapporten efterlyser også en global kampagne, som oplyser om problemerne.

- Samtidig bør forskere opfordres til at udvikle ny antibiotika gennem en global forskningsfond, og de, der udviklet nye former for antibiotiske bør belønnes, hedder det videre.

Det anslås, at omkostningerne ved de foreslåede foranstaltninger bliver på omkring 35,6 milliarder euro (omkring 265 milliarder kroner).

- Hvis det voksende problem ikke håndteres nu, bliver omkostningerne langt større, hedder det.

- Regeringer vil komme til at stå over for regningen "før eller siden".

O'Neill fremhæver, at en million mennesker er døde på grund af resistente bakterier siden midten af 2014, hvor undersøgelserne til rapporten blev indledt.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har allerede advaret om, at resistente bakterier kan medføre en tilbagevenden til en "præ-antibiotisk æra", hvor millioner af mennesker døde under pandemier, hvor der ikke var medicin til at hjælpe dem.

/ritzau/AFP