Resten af Europa holder vejret, mens briterne stemmer

Skrevet af admin

07/05/2015

Dagens topnyheder

Mens den britiske valgkamp mest har handlet om økonomi, indvandring og andre indenrigspolitiske emner, ser Storbritanniens partnere i EU torsdagens valg som potentielt helt afgørende for deres egen fælles fremtid.

Skiftende britiske regeringer har altid haft et anspændt forhold til det europæiske samarbejde.

Og efter længe at være blevet presset af de højtråbende EU-modstandere i partiet UK Independence Party gik den konservative premierminister, David Cameron, i januar 2013 på talerstolen i London og lovede briterne den ultimative folkeafstemning.

- Tiden er inde til at afgøre det europæiske spørgsmål i britisk politik, lød det.

Så hvis Cameron genvinder regeringsmagten, er hans løfte, at han straks går i gang med at forhandle med de øvrige EU-lande om "et nyt arrangement" for landets forhold til EU.

- Og når vi har forhandlet os frem til den nye aftale, vil vi give det britiske folk en folkeafstemning med et meget enkelt inde-eller-ude valg mellem at blive i EU på de nye betingelser, eller at forlade det helt. Det bliver en ind/ud folkeafstemning, lovede Cameron.

Løftet skal indfris senest i 2017.

De øvrige to store britiske partier - Labour og Liberaldemokraterne - har ikke lovet noget tilsvarende. Men forventningen i det øvrige EU er alligevel, at sagen næppe ligger helt død, selv hvis vælgerne stemmer Cameron fra magten.

Det står ikke helt klart, hvad Cameron forestiller sig, at han kan forhandle sig frem til med EU-partnerne.

Briterne er generelt glade for EU's indre marked og skeptiske over for rigtig meget andet. Men der er grænser for, hvor meget der kan laves grundlæggende om i EU, uden at det kræver en formentlig langvarig omskrivning af EU's traktater.

Resten af EU-landenes ledere har nu i to år forsøgt at sige så lidt som muligt om det, der på europæisk politikersprog er blevet kendt som Brexit; en sammentrækning af ordene "britisk" og "exit".

Mantraet har været: Vi ønsker, at briterne bliver i EU. Det er en fordel for både os og dem.

Når EU-lederne 25. juni mødes til deres næste ordinære topmøde i Bruxelles, kommer der nok mange flere ord på.

/ritzau/