Rester af svampemiddel fundet i grundvandet

Undersøgelser på to testmarker har vist, at midlet er sivet ned i grundvandet, hvor det i en række tilfælde har overskredet grænseværdien.

»Vi vil skride hurtigt ind og sende en partshøring til firmaet med varsling om et forbud mod dette sprøjtemiddel, som hovedsagelig bruges i kartofler,« siger kontorchef Lea Frimann Hansen, Miljøstyrelsen.

»At vi nu har fundet overskridelser af rester af metalaxyl-M viser, at VAP-systemet (Varslingsystem for udvaskning af Pesticider til Grundvand, red.) virker godt, og at vi kan holde øje med de godkendte sprøjtemidler,« siger hun og understreger, at der ikke er nogen risiko for menneskers sundhed ved de fundne koncentrationer.

Under forsøgene har det vist sig, at metalaxyl-M nedbrydes til stoffer, hvor der er en større risiko for nedsivning til grundvandet end forudsat i en tidligere vurdering.

Varslingssystemet undersøger, om godkendte sprøjtemidler mod forventning kan sive ned til grundvandet. Det er oprettet for hurtigt at kunne sætte ind, hvis et godkendt stof viser sig at overskride grænseværdien.

»Vi har fokus på nedbrydningsprodukter fra sprøjtemidlerne. I Danmark vil vi ikke have dem i grundvandet, selv om man i resten af EU accepterer mange af dem,« siger Lea Frimann Hansen.

Udover metalaxyl-M blev tre andre godkendte midler og tre af deres nedbrydningsprodukter også testet for første gang i varslingssystemet i 2010-11. Ingen af dem blev fundet i grundvandet over grænseværdien.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip