Retoriker: Mange amerikanere forføres af Trumps enkelthed

- Prøv lige at se det ansigt. Ville nogen stemme på det? Kan I forestille jer, at det skulle være ansigtet på vores næste præsident?

Sådan sagde Donald Trump i et interview med magasinet Rolling Stones i efteråret om den kvindelige republikanske kandidat Carly Fiorina.

Han har også offentligt hånet en handicappet journalist fra The New York Times, som var uenig i en af Trumps kontroversielle udtalelser om angrebet 9/11, ligesom han mener, at de fleste mexicanere i USA er "kriminelle, narkohandlere og voldtægtsforbrydere".

Men republikanerens ukonventionelle udtryksform er præcis den stil, som virker forførende på mange amerikanere. Det forklarer lektor i retorik på Københavns Universitet Lisa Storm Villadsen.

- Hans talestil er kendetegnet ved, at den er spontan. Han taler frit fra leveren og kommer i kontakt med sit publikum. Han er en person, som mange amerikanere kan spejle sig i, fordi han ikke taler i forberedte sætninger, siger hun.

Når Donald Trump optræder foran store forsamlinger, giver han indtryk af at være personen, som kan hugge den gordiske knude over, uanset hvilket problem der er tale om. Han har altid en enkel løsning.

- Han gentager sig selv og slår pointer fast igen og igen. De er som regel fuldstændig indholdstomme, men det hjælper ham til at fremstå handlekraftig og selvsikker, forklarer Lisa Storm Villadsen og uddyber:

- Trump forenkler tingene og reducerer store emner til meget simple spørgsmål om ja/nej, sandt/falsk, rigtigt/forkert. For eksempel får han spørgsmålet om Irakkrigen til at fremstå som et meget binært spørgsmål: Skal vi gøre det, eller skal vi ikke? Har de våben, eller har de ikke?

- Samtidig fremstiller han sine modstandere som folk, der ikke forstår tingene og komplicerer dem unødigt, siger hun.

Retorikeren er ikke overrasket over, at det virker så godt, for i forhold til den brede befolkning i USA - som generelt ikke er særlig veloplyst - kan enkelthed være ekstremt forførende, påpeger Lisa Storm Villadsen.

Donald Trump ligner mere og mere et sikkert bud på Republikanernes præsidentkandidat, efter at han natten til onsdag dansk tid vandt fire ud af fem primærvalg i Florida, North Carolina, Missouri, Illinois og Ohio.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip