Retsforbehold: Ja-partier glæder sig til folkeafstemning

Den kommende folkeafstemning om EU-retsforbeholdet kan nærmest ikke komme hurtigt nok.

I hvert fald for de partier, der ønsker at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning, så Danmark selv bestemmer, hvilke dele af EU's retssamarbejde Danmark skal deltage i, og hvilke dele Danmark skal stå udenfor.

Fredag er lederne af ja-partierne samlet til en såkaldt arbejdsfrokost i Statsministeriet hos statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvor datoen for den kommende folkeafstemning er emnet.

Efter middagen er det ventet, at Løkke vil melde ud, hvornår folkestemningen finder sted. Sikkert er det, at det bliver inden jul.

Ifølge Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne, er det vigtigt at fjerne forbeholdet, efter at det har vist sig at være en trussel for Danmarks fremtidige deltagelse i det europæiske politisamarbejde - bedre kendt som Europol.

- I mine øjne er det fuldstændig afgørende, at dansk politi er aldeles og helt med i Europol.

- Vi skal blive bedre til at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Og hvad enten der er tale om efterretningsarbejde, efterforskningsarbejde eller politiarbejde, så har vi behov for, at Danmark er helt med i Europol, siger hun.

Venstre, Socialdemokraterne, De Radikale, SF og De Konservative blev tilbage i foråret enige om indholdet i tilvalgsordningen.

De Radikales leder, Morten Østergaard, kalder det for en festdag, når der skal stemmes.

- Det her er en dag, jeg har glædet mig til i mange år. Vi skal nu endelig stemme om at fjerne et af de forbehold, der kan gøre, at vi kan komme tættere på kernen i EU og blive ved med at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet.

- Jeg glæder mig til at komme i gang med at diskutere, og jeg håber og tror på, at danskerne vil holde fast ved, at vi ikke skal gøre forbryderne den tjeneste at lade os drive ud af det europæiske politisamarbejde, siger han.

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, er enig.

- Jeg håber, at folkeafstemningen kommer snart, så vi kan komme ud og kæmpe kampen for, at Danmark ikke bare skal være et mekka for forbrydere, men at vi skal have et samarbejdende politi i Europa, siger Pape.

/ritzau/

Dagens Gossip