Retsgenetiker: En time er længe for tissetrængende

Skrevet af admin

30/07/2014

Dagens topnyheder

Dna er en af de vigtigste typer beviser i moderne straffesager. Men formentlig er det også en form for bevis, som er sværest for almindelige mennesker at forstå.

Det viste sig endnu en gang at være tilfældet onsdag ved Retten i Næstved, hvor retsgenetiker Hans Jakob Larsen fra Retsmedicinsk Institut i København afgav forklaring i en sag, hvor tre mænd er sigtet for et voldsomt røveri mod Kongsted Sparekasse i 2012.

- Det svarer til, at du spurgte om, hvorvidt en time er lang tid. Det er det, hvis man skal tisse, men ikke hvis man skal forberede en sag som denne her, lød et af retsgenetikerens svar på anklager Anne Marie Finks spørgsmål.

Anklageren forsøgte at få Hans Jakob Larsen til at vurdere, hvorvidt et dna-bevis i sagen var stærkt eller svagt.

Ifølge en retsgenetisk erklæring er det 29.200 gange mere sandsynligt, at et dna-spor fra banken stammer fra en af de tiltalte end fra en tilfældig anden dansker. Og anklageren ville vide, om det tal var højt eller lavt.

Den højeste sandsynlighedsafvejning - eller likelihoodkvotient, som det hedder i fagtermer - som retsgenetikere arbejder med, er en million. I praksis fungerer så gode dna-spor ofte som fældende bevis.

Men dna-sporet fra banken har ifølge retsgenetikerne en likelihoodkvotient på 29.200 - hvilket jo er væsentligt mindre end en million, og Anne Marie Fink er i sagens natur interesseret i at få beviset til at fremstå stærkest muligt.

Retsgenetikeren forsøgte over for dommere og nævninge at forklare meningen med tallet. Han slog fast, at dna-sporet matchede den tiltalte KSK, men at der også - i hvert fald i teorien - kunne findes andre, som matchede.

- Hvis man går ned på gågaden i Næstved og fanger 29.200 tilfældige mennesker med en lasso, så er der i gennemsnit en af dem, der vil matche den profil, lød forklaringen fra Hans Jakob Larsen.

Det kom desuden frem, at et andet dna-spor fra røveriet, som blev fundet på en af de ansattes jakker, kunne stamme fra KSK, men retsgenetikerne havde ikke kunnet beregne, hvor sandsynligt det kunne være, fremfor at dna-sporet var afsat af en anden person.

Der falder dom i sagen den 12. august. Ud over 33-årige KSK er to brødre på 26 og 27 er tiltalt i sagen.

/ritzau/