Retskemiker: Måske forgiftede sygeplejerske ikke patient

Skrevet af admin

04/05/2016

Dagens topnyheder

Der er noget, som ikke hænger sammen i anklagemyndighedens sag mod en drabstiltalt sygeplejerske.

Det fastslog professor i retskemi Kristian Linnet fra Københavns Universitet, da han onsdag var indkaldt som vidne i retssagen mod den 31-årige kvinde.

Ifølge professoren giver det ingen mening, at et af sygeplejerskens påståede ofre tilsyneladende ikke reagerede på en modgift mod den morfin, som den unge kvinde anklages for at have sprøjtet ind i patienten.

- Forklaringen kan være, at der ikke er en morfinforgiftning på det tidspunkt. Sådan vil man betragte det, hvis der ikke er en tydelig reaktion, sagde Kristian Linnet.

Oplysningen er en mindre bombe i den usædvanlige drabssag fra sygehuset i Nykøbing Falster, hvor sygeplejersken er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg.

Situationen, som undrer professoren, handler om det påståede drabsforsøg mod den i dag 74-årige patient Maggi Rasmussen.

Anklagemyndigheden mener, at den tiltalte tidligt om morgenen 1. marts 2015 forsøgte at dræbe patienten med en dødelig cocktail af morfin, Stesolid og hjertemedicinen Cordarone. Men i onsdagens retsmøde rystede professoren den teori.

- Man ville forvente, at der var en tydelig reaktion (på modgiften, red.), hvis der var en morfinforgiftning, fastslog professoren.

Netop drabsforsøget er ellers den hændelse, der i første omgang fik sagen til at rulle, efter at en sygeplejerskekollega mente at have overrasket den tiltalte, da hun stod og fumlede med to sprøjter ved Maggi Rasmussens seng.

Et par minutter senere - omkring klokken 05.35 - fik patienten respirationsstop.

Det var i forbindelse med den efterfølgende livredning, at man uden held gav Maggi Rasmussen modgift mod morfin.

Snarere end modgiften, har en anæstesisygeplejerske fortalt, reagerede patienten på at få ilt. Efterfølgende forsøgte man at give patienten modgift mod Stesolid, og nu vågnede den ældre kvinde for alvor op. Det skete i løbet af et enkelt minut, har en læge fortalt.

I dag er det imidlertid uklart, om det var ilt eller den anden modgift, der bragte patienten tilbage til livet.

En blodprøve taget klokken 11 den 1. marts 2015 indikerer, at Maggi Rasmussen havde fået cirka 50 milligram morfin, 15 milligram Stesolid og en betydelig mængde Cordarone - forudsat at indsprøjtningen var foretaget umiddelbart inden hendes respirationsstop.

Hvis medikamenterne er indført senere, kan der være tale om langt mindre og muligvis ikke dødelige doser.

Den tiltalte erkender, at hun i løbet af natten til 1. marts gav patienten en lille dosis morfin - 2,5 milligram - men det er altså langt fra nok til at gøre skade på et menneske.

De andre stoffer nægter hun at have givet patienten.

Mens der efter onsdagens retsmøde således er sået tvivl om, hvorvidt Maggi Rasmussen overhovedet blev dødeligt forgiftet, fastslog Kristian Linnet, at sagens tre andre påståede ofre efter alt at dømme døde efter at være blevet forgiftet med medicin.

Også disse forbrydelser nægter sygeplejersken at stå bag.

/ritzau/