Retsopgør kan koste pensionsselskaber 20 milliarder

Striden handler om, hvorvidt kunder med høje rentegaranti på 4,5 procent skal have den garanterede rente tilskrevet hvert år, eller om selskabet må nøjes med at levere de 4,5 procent som et gennemsnit over årene.

Rentegarantien skal ses som et gennemsnit over årene mener SEB Pension og de øvrige selskaber, men det var ikke, hvad Helge Gøttsche fik stillet i udsigt, da han i 1982 oprettede en pensionsordning med et garanteret afkast på 4,5 procent om året.

»Der er ingen tvivl om, at det var det, der var opfattelsen. Det sagde alle dengang. Men selskaberne har ændret deres fortolkning i takt med at det er blevet svært at leve op til garantien,« siger Helge Gøttsche til avisen.

Hans advokat Karsten Høj mener, at sagen er principiel, og at den vil have betydning for hundredetusindvis af danskere, der har pensionsordninger med høje garantier.

»Det handler om rigtig mange kunder, der ifølge vores opfattelse ikke har fået den rente, der er blevet lovet,« siger han.

SEB Pension og andre kommercielle selskaber har haft svært ved at leve op til garantierne siden finanskrisen, og siden 2009 har SEB Pension hvert år givet kunderne et afkast, der er mindre end de 4,5 procent, som de ældste kunder er garanteret.

Ifølge Søren Andersen, der er administrerende direktør i pensionsrådgivningsfirmaet Invensure, kan sagen få enorme konsekvenser for pensionsbranchen. Han har beregnet, at de kommercielle selskaber tilsammen kommer til at skylde deres kunder mindst 20 milliarder kroner, hvis domstolene afgør, at rentegarantien skal tilskrives hvert år.

»Det er en meget kompliceret sag, men det kan blive en rigtig dyr omgang. Hvis han (Helge Gøttsche, red.) vinder sagen, må det alt andet lige betyde, at alle andre kunder og selskaber er i samme båd,« siger Søren Andersen til Børsen.

Dagens Gossip