Retsopgør på vej i danmarkshistoriens største kartelsag

Skrevet af admin

23/01/2015

Mest læste i dag

Danmarkshistoriens største sag om ulovlige karteller - det såkaldte byggekartel - ender med al sandsynlighed i retten, erfarer DR Nyheder.

Mindst en håndfuld af de 28 byggefirmaer, der har fået store bøder for på ulovlig vis at aftale priser og fordele opgaver imellem sig, nægter nemlig at betale bøden. Dermed skal sagerne afgøres ved en domstol.

- Det ser vi da frem til. Ved en retssag kan man forvente, at der kommer mere åbenhed om sagerne, og det har manglet generelt i denne sag, siger Henrik Bang, direktør for Bygherreforeningen, til DR Nyheder.

Indtil videre har 11 af de 28 virksomheder accepteret bøden fra Bagmandspolitiet, der i flere tilfælde har været på flere millioner kroner. Mindst fem firmaer afviser altså bøden, mens resten endnu ikke har besluttet sig.

Blandt de fem firmaer, der afviser bøden, er ifølge DR Nyheders oplysninger Juul & Nielsen samt Skou Gruppen, hvis direktør, Martin Skou Heidemann, også er formand for arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri.

Han er dog på orlov fra organisationen på grund af sagen. Ingen af firmaerne ønsker ifølge DR Nyheder at udtale sig om sagen.

Men Dansk Byggeris administrerende direktør, Lars Storr-Hansen, ser frem til et retligt opgør.

- Det er godt, at vi får prøvet nogle af de sager ved domstolene. Både fra juridisk side og fra virksomhedernes side er der blevet sat spørgsmålstegn ved dels det juridiske indhold i sagerne og dels ved bødernes størrelse, siger han.

Ifølge DR Nyheders oplysninger kan en byretssag være klar allerede i løbet af få måneder, da efterforskningen for længst er afsluttet.

Samlet er virksomhederne sigtet for at have aftalt ulovlige priser på byggeprojekter til en samlet værdi af 400-500 millioner kroner.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fandt i begyndelsen af 2010 grundlag for at foretage kontrolundersøgelser hos fem virksomheder i byggebranchen. Det førte til en anmeldelse til Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet.

Største bøde i sagen er indtil nu gået til entreprenørvirksomheden Elindco Byggefirma A/S, der valgte at betale en bøde på 10 millioner kroner i sagskomplekset.

/ritzau/