Retssag mod pirater mindsker søfolks frustrationer

Skrevet af admin

25/11/2013

Mest læste i dag

Danske sømænd får færre frustrationer, når tilbageholdte pirater stilles for en dansk dommer i stedet for at blive sat fri eller overladt til retsforfølgelse i et andet land.

Det vurderer Fritz Ganzhorn, direktør i Søfartens ledere, der er en fagforening for danske søfolk, efter at Danmark for første gang har taget skridt for at retsforfølge ni formodede pirater for forsøg på at kapre det danske skib Torm Kansas.

- Det er naturligt, at vi viser, at det vil Danmark ikke stå model til og derfor også retsforfølger selv. Det vil blive modtaget meget positivt af vores medlemmer i de her farlige situationer, siger Fritz Ganzhorn til Ritzau.

- Der har været mange historier oppe, hvor man har måttet løslade pirater, og der er ingen tvivl om, at det har været meget frustrerende for vores medlemmer, når pirater ikke er blevet stillet til ansvar for deres handlinger, fortæller han.

De ni formodede pirater er blevet varetægtsfængslet in absentia i Københavns Dommervagt for forsøg på at kapre Torm Kansas i Det Indiske Ocean 9. november i år.

Det er Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, der har krævet piraterne varetægtsfængslet, og det er første gang, Danmark forsøger at retsforfølge pirater.

Ligesom Danmarks Rederiforening mener Søfartens Ledere, at det gavner danskernes retsfølelse, så piraterne ikke som i tidligere tilfælde, blot bliver sat i land.

- Det er godt for retsfølelsen for de danske søfolk, at man vil forfølge de pirater, som begår farlig kriminalitet, siger Fritz Ganzhorn.

- Det er vigtigt, at det danske samfund er solidarisk og tager det alvorligt, og der er noget signalværdi i, at man også er aktiv i selve kampen om at retsforfølge piraterne, lyder det.

De ni formodede pirater sidder på det danske krigsskib Esbern Snare, der er på piratjagt i farvandene ved Somalia.

Soldater fra Esbern Snare pågreb de ni formodede pirater 10. november, og siden har de siddet tilfangetaget på det danske krigsskib.

De ni formodede pirater er sigtet efter straffelovens paragraf 183 a, der handler om at kapre blandt andet skibe. Bestemmelsen kan give fængsel i op til livstid.

/ritzau/