Retten ophæver navneforbud i spektakulær pædofilisag

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Retten i Randers har besluttet at ophæve forbuddet mod at nævne navnet på den 48-årige mand fra Randers, der er tiltalt i danmarkshistoriens største pædofilisag.

Dermed imødekommer retten et ønske fra TV2, der fredag bad retten om at ophæve navneforbuddet, som ifølge tv-stationen hindrer programmet "Station 2" i at lave en særudsendelse om sagen.

- Forløbet af hovedforhandlingerne har vist en enorm offentlig interesse for sagen. Det taler for, at offentligheden skal have mest mulig offentlighed i sagen, siger dommer Rikke Holler om begrundelsen for at ophæve forbuddet.

- Retten finder ikke, at der er særlige forhold af personlig karakter, der gør, at en ophævelse af navneforbuddet er særligt belastende for den tiltalte, siger Rikke Holler.

Forsvareren for den tiltalte har øjeblikkeligt valgt at kære kendelsen til landsretten og bedt om, at det må få opsættende virkning.

Det har Retten i Randers valgt at imødekomme, således at navneforbuddet fortsat gælder, mens landsretten behandler sagen.

Baggrunden for ønsket om at fjerne navneforbuddet er, at TV2 forbereder en særudgave af tv-programmet "Station 2”, som skal handle om den opsigtsvækkende pædofilisag.

TV2-journalist Janni Pedersen argumenterede fredag i retten med, at forbuddet begrænser tv-stationen i dets valg af kilder, der kan medvirke i udsendelsen.

Mens anklager Morten Rasmussen ikke ser noget problem i at navneforbuddet ophæves, har den tiltaltes forsvarer, Søren Salomonsen, svært ved at se, at navneforbuddet begrænser tv-stationen.

- TV2 har ikke givet konkrete omstændigheder, der antyder, at deres dækning svækkes, hvis man opretholder navneforbuddet, siger Søren Salomonsen.

Han peger også på, at de fire børn fra lokalområdet, som den 48-årige er tiltalt for at have krænket, kan komme til at lide under en ophævelse af navneforbuddet.

- Jeg kan frygte, at hvis forbuddet ophæves, så kan der i betydelige kredse ske en identifikation af de børn, der er sket overgreb mod, siger Søren Salomonsen.

Også den tiltalte selv siger, at han er imod ophævelse af navneforbuddet.

Den 48-årige, der er far til tre voksne sønner, frygter, at hans familie vil blive udsat for chikane og repressalier.

- Mit mellemnavn er et familienavn, som er meget sjældent. Hvis det kommer frem, så kunne der ske chikane af min familie, som har samme mellemnavn. Det frygter jeg meget.

- Jeg har hørt fra andre med lignende domme, hvor forældre og søskende er blevet chikaneret voldsomt, siger den tiltalte, som samtidig siger, at han af samme grunde overvejer at droppe sit mellemnavn.

/ritzau/