Retter du andres grammatik? Det afslører meget om din personlighed

Kribler det i dine fingre, hvis du ser en stavefejl eller slåfejl på et menukort, i et facebookopslag, i en artikel eller et fjerde sted? Og har du pænt travlt med at få nævnt fejlen overfor afsenderen og få slået fast, at du i hvert fald har styr på retskrivningen?

Du er bestemt ikke alene om at være allergisk overfor sprogbøffer og slåfejl. Men der er dårligt nyt til dig og andre, som ikke kan lade være med at træde i andres skriftlige smuttere.

Læs også: Folk er færdige af grin: Her laver Amalie sin bedste sprogbøf nogensinde

Ny amerikansk forskning viser nemlig, at personer, der påpeger andres stavefejl typisk er knap så tolerante. De har en tendens til at være mindre medgørlige og åbne, men til gengæld mere dømmende, skriver Science Alert.

Det lyder måske rimelig indlysende, men det er første gang, at forskere har været i stand til at vise, at en persons personlighed kan afgøre, hvordan de reagerer på stavefejl og grammatiske fejl.

Læs også: Guldkorn fra De unge mødre: Her er de 10 bedste citater

Forskningen er lavet på baggrund af psykologiske tests, hvor 83 deltagere læste 12 breve i tre udgaver - et der var helt korrekt skrevet, et der havde grammatiske-/stavefejl, og endelig et hvor slåfejl var dominerende.

Resultatet viste, at fejlene gjorde læserne mere sure på afsenderen af brevet. Især slåfejlene fik folk til at hidse sig op. Generelt er introverte personer langt mere kritiske end andre i forhold til stavefejl, mens kontrollerende personer er mere kritiske end løsslupne typer.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip