Revisor efterlyser papirer om Roskilde Bank

Skrevet af admin

13/11/2015

Dagens topnyheder

En række papirer om den interne revision i Roskilde Bank er muligvis blevet væk.

Det fremgår af et indlæg fra revisionsselskabet Ernst & Young i den store retssag om påståede tab i den kuldsejlede bank.

Selskabet bruger de manglende eller forsvundne dokumenter som et af flere argumenter, for at Østre Landsret skal frifinde selskabet.

Sammen med direktionen og bestyrelsen skal Ernst & Young betale en milliard kroner som erstatning for tab, lyder kravet fra Finansiel Stabilitet. Retssagen begynder på mandag.

Men Ernst & Young og to sagsøgte revisorer afviser, at de kan gøres ansvarlige.

I et såkaldt processkrift påstår selskabet, at Finansiel Stabilitets tankegang er simpel: Banken har lidt tab, og revisionen har begået fejl. Derfor må noget af tabet skyldes revisionens fejl.

"Ligheden med logikken i Holbergs komedie "Erasmus Montanus" ligger lige for," konkluderer Ernst & Youngs advokater.

Og selv hvis Finansiel Stabilitet har ret i, at revisionen burde have optrådt anderledes, ville det ikke have ændret noget "i et forløb, hvor så store og magtfulde kræfter er i spil," hævdes det.

Disse kræfter kan oversættes til den internationale finanskrise. Roskilde Bank ville være brudt sammen i 2008 uanset hvad, lyder det.

Uvildige sagkyndige eksperter har udtalt sig om Ernst & Youngs optræden, og svarene tolkes af selskabet nærmest som en hvidvaskning.

Men eksperterne har ikke set det fulde relevante materiale fra bankens interne revision, som ifølge Finansiel Stabilitet var præget af kaotiske tilstande.

Selv om sagen i forvejen bugner med papirer - godt 30.000 sider - mangler der noget, og også her er der strid mellem parterne.

Ernst & Young har nægtet at udlevere egne arbejdspapirer. Og omvendt har Finansiel Stabilitet ifølge revisionsselskabet ikke magtet at fremlægge alt relevant materiale fra den interne revision.

Materialet lå oprindeligt i nogle aflåste arkivskabe, men er blevet håndteret flere gange - og tilsyneladende er noget af det blevet væk, antyder Ernst & Young.

På et tidspunkt blev det pakket ned og sendt på fjernarkiv, men der blev ikke udstedt en kvittering. Blandt andet derfor beskyldes Finansiel Stabilitet for at have forsømt at holde orden i sit arkiv.

Retssagen i Østre Landsret strækker sig frem til august 2017.

/ritzau/