Revisorer: Skat er for tidligt ude med ændringer

En fin ide og god service, men ikke udført rigtigt. Skat er for tidligt ude og kan være på kant med loven. Sådan lyder det fra en række revisorer, efter at Skat har udsendt breve til 882.000 danskere, om at de skal ind og opdatere deres skattebetaling i den digitale skattemappe.

De mange danskere kan se frem til enten at få en restskat på 5.000 kr. eller derover eller få et tilsvarende beløb tilbage i skat. Hvis det er tilfældet, har man fået en besked fra Skat.

Skat har udregnet beløbene ved at sammenligne den enkeltes forskudsopgørelse for 2013 med årsopgørelsen for 2012. Det er første gang, at Skat går frem på den måde for derved at få høvlet danskernes restskat ned.

Men hos både Ernst & Young samt PwC er der utilfredshed med Skats fremfærd. Dels fordi danskerne kan rette i deres årsopgørelse for 2012 helt frem til 1. maj. I nogle tilfælde er deadline 1. juli. Derudover skal Skat begrunde, hvorfor de kommer med et forslag til en ny skatteansættelse hos den enkelte.

"Tanken er vældig fin, men Skat skulle have ventet til alle har fået indgivet deres selvangivelse. Skat bruger bare deres egne tal uden tanke for, at folk kan have rettelser for 2012 og det kan de et stykke tid endnu," siger senior tax manager hos PwC, John Cederskjold Kierans, der fremhæver at Skat hellere ikke kan tvinge folk til at bruge deres digitale skattemappe.

"Ændringer af ens skatteforhold kan man indsende til Skat på en serviet, hvis man vil det. Hertil kommer, at når Skat sender et forslag til en ny skat, skal de begrunde det. Det andet må Skat ikke i henhold til forvaltningsloven," siger John Cederskjold Kierans.

Senior manager hos Ernst & Young Jesper Bech er enig.

"Det er lidt bagvendt. Formålet er fint nok, men nu skal danskerne ind og forsvare, hvordan deres årsopgørelser ser ud. De går at vide af Skat, at hvis de ikke gør noget aktivt i løbet af 15 dage, vil ens forskudsregistrering blive ændret," siger Jesper Bech.

Underdirektør i Skat Richard Hanlov afviser kritikken.

»De rettelser folk har lavet i deres årsopgørelse, har vi taget hensyn til. Og der er allerede over tre mio., der har været inde og rette årsopgørelsen, så det har de fleste gjort,« siger Richard Hanlov, der ikke lægger skjul på, at Skats mål er at komme ned på en restskat på nul, selv om det ikke kan lade sig gøre.

Han tager samtidig skarpt afstand fra, at Skats initiativ er på kant med loven.

»Autoforskud tager udgangspunkt i Kildeskattelovens paragraf 53, og er udmøntet ved præcisering af beløbsgrænserne i forbindelse med vedtagelse af skattereformen i 2012,« siger Richard Hanlov.

»Det afgørende for SKAT er og har været at få ændringerne af sted så hurtigt som muligt, så skævhederne rettes op over resten af året. Har man ændringer nu eller senere - kan det rettes når som helst. Det er jo det vi gerne vil have borgerne til at gøre," siger Richard Hanlov.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip