Ribe Domkirkeplads lægger sten til Brolæggerprisen 2013

Danmarks ældste købstad, Ribe, har fået sin domkirkeplads tilbage i ny og storslået form. Projektet er designet af landskabsarkitekt Schønherr, som onsdag den 9. oktober modtager årets Brolæggerpris for sit arbejde ved domkirken.

Brolæggerlauget i Dansk Byggeri uddeler hvert år Brolæggerprisen som anerkendelse til en bygherre eller projekterende arkitekter og ingeniører, der i særlig grad har udvist iderigdom og nytænkning. I år har bedømmelseskomitéen valgt at tildele Schønherr denne hæder for deres arbejde med at genskabe pladsen foran Danmarks ældste domkirke Ribe.

Domkirkepladsen var nærmest sunket i jorden i takt med, at byen voksede, men nu har pladsen gennemgået en omfattende renovering, som landskabsarkitekt Schønherr har designet, skriver Dansk Industri i en pressemeddelelse.

De har løst opgaven med en diskret skrånende belægning, der har referencer til kirkegulvet med syv størrelser af granitsten i nordiske farver, der gradvist smelter sammen med byens karakteristiske brostensmønster. Deres arbejde bliver nu belønnet med brolæggerprisen 2013.

- Pladsen er nu blevet forvandlet til et smukt byrum. De mere end 100.000 sten er sat med millimeter præcision i et spektakulært mønster. Det harmonerer med kirkemurens 800 år gamle sten og med det velbevarede gadenet i den historiske bykerne. Det har løftet hele byrummet, siger Claus Erik Johnsen, der er oldermand i Brolæggerlauget i Dansk Byggeri.

Udover æren modtager Schønherr en lille messingplade monteret i en chaussesten samt en check på 25.000 kroner.

Alle borgere i Ribe og omegn er velkommen til at overvære overrækkelsen af Brolæggerprisen, som vil foregå på Ribe Domkirkeplads den 9. oktober kl. 13.00. Esbjergs borgmester Johnny Søtrup vil være gæstetaler ved arrangementet, og prisen vil blive overrakt af Claus Johnsen, oldermand for Brolæggerlauget i Dansk Byggeri.

Dagens Gossip