Rift om at få lov til at udstille nordjysk hvalskelet

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Der er rift om skelettet fra den 40 tons tunge finhval, der torsdag blev parteret på stranden ved Blokhus.

Skelettet skulle oprindeligt have været sendt til destruktion, fordi det ville være en bekostelig affære for staten at konservere det.

Men nu har to parter - Nordsøen Oceanarium i Hirtshals og Jammerbugt Kommune - budt ind på at få lov til at aftage skelettet og udstille det.

- Vi synes, det vil være naturligt, at vi får lov at udstille det her i kommunen, når hvalen nu er strandet ved en af vores kyster, siger Jammerbugt-borgmester Mogens Gade (V).

Han oplyser, at flere eksterne partnere har meldt sig på banen og er klar til at skyde penge i projektet sammen med kommunen.

Ifølge borgmesteren vil det koste mellem 200.000 og 250.000 kroner at få gjort skelettet udstillingsklar.

- Det har været på tale, at vi kunne udstille eksempelvis et kæbeparti ved redningsstationen på stranden i Blokhus. Men en anden idé er, at hele skelettet kan udstilles i et nyt have-park-anlæg, der er ved at blive etableret, siger Mogens Gade.

Også Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er interesseret i skelettet.

Oceanariet har indgået aftale om at opbevare skelettet, indtil en varig løsning er fundet.

- Skelettet er på vej til oceanariet som en midlertidig opbevaring, men vi arbejder også på at få lov til at udstille det, siger biolog Nathalie Danielsen.

Oceanariet er dog klar til at deles med Jammerbugt om udstillingen af skelettet.

- Vi er ikke interesseret i en konflikt med nogen og er åben over for hvilke samarbejdsmuligheder, der kan være - både økonomisk og udstillingsmæssigt, siger Nathalie Danielsen.

Hun kan godt forestille sig et samarbejde, hvor Jammerbugt Kommune og Nordsøen Oceanarium udstiller skelettet på skift.

Det er Statens Naturhistoriske Museum, der afgør, hvor det ombejlede skelet skal udstilles, og der er endnu ikke truffet en afgørelse.

/ritzau/