Rige amerikanere lever 15 år længere end de fattigste

Skrevet af admin

12/04/2016

Mest læste i dag

De rigeste personer i USA lever i gennemsnit næsten 15 år længere end den fattigste del af befolkningen.

Det konkluderer et nyt studie, der er lavet på baggrund af amerikanernes skatteoplysninger såvel som officielle statistikker over afdøde indbyggeres levetid i USA.

Forskellen mellem den rigeste og fattigste procent var 14,6 år i 2014 for mænd og 10,1 år for kvinder ifølge studiet, der er offentliggjort i Journal of the American Medical Association og foretaget af forskere på Stanford University i Californien.

- For eksempel kan amerikanske mænd i den nederste procentdel af indkomstskalaen, når de er 40 år, forvente at leve lige så lang tid som 40-årige mænd i Sudan eller Pakistan, siger økonomiforsker Raj Chetty fra Stanford University til AFP.

Amerikanere med en indkomst på cirka 230.000 dollar om året svarende til 1,5 millioner kroner har en god chance for at blive 89 år gamle.

På den anden side kan de, der lever nær fattigdomsgrænsen i Detroit og andre amerikanske industribyer, ikke forvente at blive meget mere end 74 år gamle.

Uligheden i den gennemsnitlige levealder er vokset siden årtusindskiftet. Mellem 2001 og 2014 er den rigeste procent blevet to-tre år ældre, mens den forventede levetid for de fem nederste procent af indkomstskalaen ikke er blevet øget.

Ifølge forskerne spiller faktorer som rygning og overvægt ind på de fattiges levealder. Derudover er der også en markant geografisk forskel på, hvor gamle amerikanerne bliver.

/ritzau/AFP