Riget i midten har fået ny præsident

Det regerende kommunistparti i Kina har formelt indsat Xi Jinping som præsident for verdens folkerigeste nation og næststørste økonomi.

59-årige Xi Jinping blev allerede udpeget til generalsekretær på partikongressen i november. Her var flere end 2200 delegerede samlet i Folkets Store Hal på Den Himmelske Freds Plads i Beijing for vælge landets nye ledere.

Efter en ugelang partikongres blev Xi dengang vist frem for verdenspressen sammen med den nye magtfulde kerne i kommunistpartiet.

Allerede inden efterårets partikongres var det ventet, at Xi Jinping skulle overtage magten i Kina efter Hu Jintao. Først ved at blive generalsekretær og dernæst ved formelt at blive indsat som præsident.

Kinas kommunistparti, som kom til magten i 1949 efter en lang og blodig borgerkrig, har i de senere år lovet befolkningen at skabe vækst og løfte millioner ud af fattigdom.

Men eksperter påpeger, at stormagten risikerer at ende i økonomisk ruiner, som kan ryste kommunistpartiets greb om magten, hvis ikke den nye ledelse får sat gang i landets forhalede reformer.

Verdensbanken mener, at Kina kun kan opfylde sin ambition om at blive et højindkomstland ved et politisk sporskifte - blandt andet er det helt nødvendigt at opbryde de enorme statslige monopoler, lyder det.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip