Rigsadvokat dropper omstridt begrænsning af aktindsigt

Skrevet af admin

15/09/2015

Mest læste i dag

Efter pres fra flere sider, har Rigsadvokaten nu besluttet at trække en omstridt instruks, der ville begrænse mediernes aktindsigt i straffesager, tilbage.

Nærmere bestemt drejede det sig om aktindsigt i straffesager, hvor anklagemyndigheden har rejst tiltale mod en person, og hvor der er nedlagt navneforbud.

Pressen har ret til aktindsigt i anklageskriftet i sådanne sager, og af anklageskriftet fremgår den tiltaltes navn.

Hidtil har anklagemyndigheden ved anmodninger om aktindsigt i anklageskrifter ladet den tiltaltes navn og fødselsdato fremgå. Kun de sidste fire cifre af den tiltaltes cpr-nummer er blevet anonymiseret. Uanset om der har været navneforbud i sagen eller ej.

Medierne har altså haft adgang til den tiltaltes navn uanset hvad. Men når der har været navneforbud, har det været forbudt for medierne at bringe navnet eller oplysninger, som på anden måde ville kunne identificere den tiltalte i en bredere kreds.

Mandag kunne Ritzau fortælle, at Rigsadvokaten havde revideret anklagemyndighedens interne retningslinjer, så det ville være slut med at udlevere navne på tiltalte til journalister i sager, hvor der er nedlagt navneforbud.

Ritzau og flere andre medier klagede over den administrative begrænsning af retten til aktindsigt, og også Dansk Journalistforbund gik ind i sagen.

Tirsdag har Rigsadvokaten så besluttet at trække ændringen tilbage.

- Teknisk svipser at begrænse journos (journalisters, red) aktindsigt i anklageskrift. Rigsadvokat tilbagefører til hidtidig instruks, hedder det kortfattet fra Rigsadvokatens kommunikationschef, Mikkel Thastum, på Twitter.

/ritzau/