Rigsadvokat vil ikke kommentere ordre fra Pind

Rigsadvokaten har ikke umiddelbart kommentarer til, at justitsminister Søren Pind (V) onsdag har udtalt sig om håndteringen af straffesagen mod en kroatisk roma.

Tirsdag eftermiddag frifandt Østre Landsret Gimi Levakovic for påstanden om udvisning af Danmark.

Men allerede onsdag ved middagstid er Søren Pind på banen. Han opfordrer landets øverste anklager til at sørge for, at sagen så vidt muligt indbringes for Højesteret.

Ritzau har spurgt anklagemyndighedens kommunikationschef, om det ikke er usædvanligt, at en minister giver ordre om, hvordan en konkret straffesag bør behandles.

- Det må andre vurdere, lyder svaret fra Mikkel Thastum.

I øvrigt oplyser han, at rigsadvokat Ole Hasselgaard endnu ikke har set dommen.

- Anklagemyndigheden kigger på den, og så må vi se, hvad det fører med sig, siger Mikkel Thastum.

Ifølge retsplejeloven kan tirsdagens dom ikke umiddelbart ankes til Højesteret. Det kan kun ske, hvis Procesbevillingsnævnet giver tilladelse.

Det vil sige, at anklagemyndigheden skal ansøge om en bevilling til en ekstraordinær tredje behandling i retssystemet.

Oprindeligt blev Gimi Levakovic udvist af Retten i Næstved. Men på et hængende hår slap han altså i landsretten.

Her stod stemmerne lige, tre mod tre. Og når der er stemmelighed, kommer dommen til at lyde på det resultat, som er gunstigst for den tiltalte.

Årsagen til frifindelsen er primært, at Levakovic har to børn, som han alene har forældremyndigheden over. Siden han var 18 år, er han blevet straffet i alt 26 gange.

Om anklagemyndigheden reelt er uafhængig bliver af og til diskuteret. Professor Gorm Toftegaard Nielsen har tidligere advaret om, at Danmark bliver en slags bananrepublik, hvis politikere vil blande sig i, hvordan konkrete straffesager behandles.

For nogle år siden udtalte den daværende rigsadvokat Henning Fode, at han ikke havde været ude for at få en ordre fra ministeren om en konkret sag. Men faren lurede:

- I en verden, der er stadigt mere enkeltsagsorienteret, kan ministeren blive fristet til at intervenere i sager, sagde Henning Fode.

/ritzau/

Dagens Gossip