Rigsadvokat vil kortlægge hemmelige advokater

»Vi er i den lidt trælse situation, at vi ikke præcist ved, i hvor mange sager dette system bliver brugt,« siger statsadvokat Jens Røn, Rigsadvokatens kontor, til Jyllands-Posten og uddyber:

»Forklaringen er, at der ikke er en særskilt registrering af det i politiets edb-system, og man kan ikke lave søgninger på kryds og tværs. Vi arbejder på at finde en IT-løsning på sigt. Derfor har vi besluttet systematisk og løbende at drøfte anvendelsen af disse bestemmelser i vores fagudvalg, hvor der sidder anklagere, der beskæftiger sig med organiseret kriminalitet. Så kan vi på den måde få et indtryk af omfanget, hvornår og hvordan man bruger det,« siger han.

Et konkret eksempel er en sag, hvor to mænd blev udsat for et muligt justitsmord i en narkosag, da de ved Retten i Randers blev idømt hver seks års fængsel. Vestre Landsret har nu ifølge Jyllands-Posten besluttet at lade hele sagen gå om.

Hemmelige advokater benyttes, når politiet vil holde dele af efterforskningsmaterialet skjult for de tiltaltes forsvarere. Det skal en dommer give lov til i et retsmøde, hvor den hemmelige advokat repræsenterer den mistænkte og kan protestere.

Da politiet ønskede og fik tilladelse til at hemmeligholde dele af efterforskningsmaterialet for forsvarerne i den konkrete sag, protesterede den hemmelige advokat ikke. Men ifølge Vestre Landsret var det »væsentlige« oplysninger, som blev tilbageholdt, og hvis de var blevet fremlagt, som de skulle i byretten, »kan det ikke udelukkes, at fejlene har været af betydning for byrettens vurdering af skyldsspørgsmålet«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip