Rigsadvokaten vil have Højesteret ind i voldtægtssag

Vestre Landsret dømte i sidste måned den 18-årige mand til seks års ubetinget fængsel og udvisning, men sagens principielle karakter bør prøves ved landets højeste domstol, mener rigsadvokat Ole Hasselgaard, der derfor har søgt Procesbevillingsnævnet om at få dommen afprøvet ved Højesteret.

»Det er min vurdering, at denne sag om udvisning har principiel karakter. Højesteret skal have mulighed for at udstikke en principiel kurs, som retssystemet vil kunne følge i lignende straffesager i fremtiden,« siger rigsadvokat Ole Hasselgaard.

Da dommen blev afsagt, afviste et flertal af landsrettens dommere anklagemyndighedens krav om, at udvisningen også skal være ubetinget. Derfor bliver den dømte først udvist, hvis han begår ny kriminalitet.

Men rigsadvokaten mener, at Højesteret bør have mulighed for at afgøre, om en ubetinget udvisning vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Ole Hasselgaard peger på, at Højesteret ikke tidligere har taget stilling i lignende sager om udvisning, hvor den dømte i en så ung alder har begået alvorlige seksualforbrydelser.

Den dømte mand begik sine forbrydelser som 16-årig. Han kom til landet, da han var syv år, og har ifølge anklagemyndigheden.dk ingen særlig familiemæssig tilknytning til hverken Danmark eller Somalia.

Dagens Gossip