Rigsadvokaten vil have Levakovic for Højesteret

Skrevet af admin

14/10/2015

Dagens topnyheder

Rigsadvokaten har onsdag besluttet at forsøge at få sagen mod Gimi Levakovic for Højesteret, efter at Østre Landsret omstødte byrettens beslutning om udvisning.

Levakovic blev landskendt, da TV2 viste en dokumentar om ham og hans familie, og i sidste uge blev han i Østre Landsret idømt halvandet års fængsel for trusler og våbenbesiddelse.

Men i modsætning til byretten mente landsretten ikke, at han skulle udvises.

I Østre Landsret var der tale om en meget tæt afgørelse med dommerstemmerne 3-3. I tilfælde af stemmelighed, gælder det resultat, som er bedst for den tiltalte.

Dermed undgik den 46-årige roma, der han en stribe af domme bag sig, med nød og næppe at blive udvist.

Afgørelsen vakte voldsom debat, og Rigsadvokatens beslutning kommer ikke som den store overraskelse, efter at justitsminister Søren Pind (V) har givet udtryk for, at sagen bør prøves ved Højesteret.

Dagen efter afgørelsen i landsretten skrev justitsministeren onsdag i sidste uge på Facebook:

- Jeg har i dag anmodet Rigsadvokaten om at sørge for, at sager som Levakovic-sagen så vidt muligt prøves i Højesteret.

- Inden vi sætter lovmaskineriet i gang er det vigtigt for mig, at vi så vidt muligt får Højesterets udlægning af retstilstanden, så vi ved præcist, hvor vi skal sætte ind, lød det videre fra justitsministeren.

Østre Landsret havde flere begrundelser for, at Gimi Levakovic ikke kan udvises. Den vigtigste var hensynet til hans to mindreårige børn, som er danske statsborgere.

Levakovic har alene forældremyndigheden over dem, og det ville ifølge landsretten derfor være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at udvise ham.

Men landsretten påpegede også, at anklagemyndigheden ikke tidligere har forsøgt at få ham udvist. Det er blevet bemærket hos Rigsadvokaten.

- Sagen er principiel: Landsretten har lagt vægt på, at anklagemyndigheden ikke tidligere har krævet Levakovic udvist. Gælder det i alle sager? Sådan spørger Rigsadvokaten på Twitter.

Anklagemyndigheden kan dog ikke uden videre anke sagen til Højesteret. Det kræver en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet, der skal afgøre, om sagen er principiel nok til at blive behandlet ved landets højeste domstol.

/ritzau/