Rigshospitalet: Forskningsprojekt om akut livstruende infektioner

Skrevet af Finn Jensen

19/12/2012

Dagens topnyheder

Hvert år modtager Rigshospitalet cirka 50 kritisk syge patienter fra hele landet med svære, akutte, livstruende hud- og bløddelsinfektioner – såkaldte nekrotiserende fasciiter.

Infektionen kan på få timer brede sig fra et lille sår til store dele af kroppen og uden behandling medføre døden.

Det vides ikke, hvorfor nogle mennesker udvikler denne form for akutte, livstruende infektioner, ligesom der mangler viden om, hvad der er den bedste behandling. Det skal et 5-årig EU projekt nu bidrage med yderligere viden om.    

På Rigshospitalet skal der – sammen med fire andre nordiske centre - indsamles vævs- og blodprøver. Disse prøver vil blive undersøgt på en række laboratorier i Sverige, USA, Tyskland, Holland, Frankrig, Østrig, Israel - og i Danmark på Rigshospitalet.

7,5 millioner til Rigshospitalet
Projektet modtager over fem år i alt 70 millioner kroner fra EU, hvoraf de 7,5 millioner kroner går til Rigshospitalet.

- På Rigshospitalet har vi via et højt specialiseret samarbejde mellem flere klinikker gode resultater med den nuværende behandling. Vi håber selvfølgelig, at det internationale forskningssamarbejde, som den store EU-bevilling åbner for, kan gøre behandlingen endnu bedre, og at færre patienter vil dø eller få varige mén, siger overlæge, dr. med. Erik Jansen, som har været med til at starte projektet.

Indtil der foreligger nye forskningsresultater, fortsætter Rigshospitalet den nuværende behandling af de svære, livstruende hudinfektioner som hidtil. Den nuværende behandling består i omfattende kirurgi, behandling i trykkammeret og avanceret intensiv terapi.