Rigspolitichef ønsker adgang til internetbrugernes data

Skrevet af admin

23/02/2016

Mest læste i dag

Mens regeringen møder kritik for at ville tvinge it- og teleselskaber til at opbevare oplysninger om forbrugernes adfærd, kommer rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg nu justitsminister Søren Pinds (V) forslag til undsætning.

Det skriver Berlingske.

Normalt blander rigspolitichefen sig ikke i kommende lovgivning, men i dette tilfælde gør han en undtagelse.

- Jeg tager ikke stilling til omkostninger eller andre spørgsmål, som jeg godt ved skal varetages politisk, siger han til Berlingske.

Rigspolitichefen ser ikke regeringens forslag om den såkaldte sessionslogning som overvågning.

I stedet sidestiller han sessionslogning med de muligheder, politiet allerede har i dag.

Her kan politiet med en dommerkendelse hente op til ét år gamle teleoplysninger hos teleselskaberne.

- Jeg har ikke indtryk af, at folk undlader at bruge deres telefoner, fordi politiet har mulighed for at hente teleoplysninger, siger Jens Henrik Højbjerg til Berlingske.

Politiet efterlyser samme lagring af internetdata, som man allerede kender fra teledata. Her gemmes indholdet i dine sms’er og opkald ikke.

Til gengæld gemmes oplysningerne om, hvem der snakker sammen, hvor de er under opkaldet, og hvor lang tid opkaldet tager.

Rigspolitichefen mener, at det er helt afgørende for politiet, at det får mere vidtfavnende muligheder for at jagte kriminalitet på nettet.

- Jeg konstaterer bare, at kriminaliteten i stigende omfang er på vej væk fra det fysiske rum og ud på nettet. Politiet står altså med helt nye udfordringer, og i forhold til de kriminelles kommunikation på nettet vakler det under os, siger Jens Henrik Højbjerg.

Rigspolitichefen nævner onlinemisbrug af børn, hacking og terror som områder, hvor politiet langtfra er stærke nok uden sessionslogning.

/ritzau/